You are using an old version of browser and some interface won't work. We recommend you to update your browser!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

FOTO: Pakrojas muižā aizvadīts šī gada pirmais aldaru ražas festivāls "Bumbulines"

7. septembrī Pakrojas muižā notika šī gada pirmais aldaru ražas festivāls Bumbulines. Par tradīciju kļuvušie rudens svētki katru sestdienu līdz 5.oktobrim aicinās visus, kuri vēlas izzināt novada paražas un ļauties jautrībai. Kā katru gadu, arī šī gada Bumbulines atklāšanā netrūka alus darītāju svaigākās produkcijas un labāko pavāru kulinārijas šedevru. Dažus no tiem izmēģināja arī Lietuvas slavenākais itāļu šefpavārs Džans Luka (Gian Luca), kurš Bumbulines festivālā viesojās pirmo reizi, atzīstot, ka lietuviešu kulinārijas lepnuma - cepelīnu ēšanas čempionāts atstājis neizdzēšamu iespaidu.

Senās tradīcijas atdzīvojas mūsdienu kontekstā

Bumbulines vēsture aizsākās pirms vairākiem gadsimtiem muižā dzīvojošo baronu fon der Ropu laikos. Toreiz svētki bija pateicība reģiona strādniekiem ("bumbuliem") par darbu un dāsno ražu, kur satiekas daba un cilvēku roku darbs. Saglabājot nozīmīgākās novada tradīcijas, tika nolemts Bumbulines atdzīvināt. Šogad tie notiks jau sesto reizi, sagaidot apmeklētājus ar autentiskām izpriecām un labākām mūsdienu muižas izklaidēm.

Ai, ciemiņ, ai, ciemiņ, nāc pie manis alus dzert...

Pakrojas novads ir pazīstams kā alus darināšanas galvaspilsēta, tāpēc nav nejaušība, ka Bumbulines svētkos katru gadu ierodas labākie reģiona alus darītāji. Šo notikumu mēdz dēvēt par alus darītāju ražas svētkiem, kuros var nobaudīt visdažādākos alus veidus. Šogad tika prezentētas vairāk nekā trīs desmiti alus šķirnes, kuras visas, pēc apmeklētāju domām, ir oriģinālas un nekur iepriekš nav garšotas. Izmēģinājis vairākas no tām, itāļu šefpavārs Džans Luka sacīja, ka jūtas patīkami pārsteigts un iedvesmots.

"Vairs nav jābrauc kaut kur uz ārzemēm, lai nobaudītu oriģinālus, netradicionālus dzērienus. Vietējiem alus darītājiem patiešām izdevās pārsteigt, prezentējot Pakrojas muižā īstus šedevrus. Noteikti mēģināšu integrēt kādas no alus šķirnēm kulinārijā. Piemēram, gatavojot itāļu desertu tiramisu, kafijas vietā izmantošu Bumbulines laikā atklāto tumšo alu", par festivāla atklājumiem priecājās Džans Luka.

Pirmais pasaules cepelīnu ēšanas čempionāts

Tomēr, pēc Džana Lukas teiktā, vislielāko ažiotāžu sagādāja cepelīnu ēšanas čempionāts. Šis ir pirmais šāda veida čempionāts, kas piesaistīja daudzus dalībniekus, kuri kāroja pēc šī Lietuvas kulinārā mantojuma.

"Tik daudz labu emociju vienuviet - kaut kas nereāls! Netrūka ne tikai lieliskas maltītes un garšīgo dzērienu, bet arī īsto lietuviešu joku, kas bija liels atklājums ne tikai man, bet arī daudziem viesiem. Domāju, ka jums ir, ar ko lepoties - šādu muižu un tik autentiskus svētkus var apskaust jebkura pasaules valsts," neslēpa apbrīnu Džans Luka.

Slavenais šefpavārs izmēģināja arī citas tradicionālās Bumbulines izklaides: tāpat kā citi viesi tika aicināts piedalīties viltus aunu mešanas sacīkstēs, pārbaudīt sevi ģimeņu sacensībās, braukt ar karieti vai ļauties "īsto tirgus blēžu" viltībām.

Kā informē organizatori, arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, Bumbulines notiks katru sestdienu, līdz rudens krāsas rotās muižu. Papildus daudzajām aktivitātēm, kas notiek šo svētku laikā, viesi tiek aicināti izbaudīt arī vēlo rudens ziedu pārpilnību, apmeklēt muižu un gūt unikālo pieredzi.

Vairāk par festivālu: www.pakrojasmuiza.lv

Informāciju sagatavoja Danute Vareikaite, Pakrojas muižas komunikācijas vadītāja Latvijā.

Aldaru ražas festivāls "Bumbulines". Publicitātes foto

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Similar news

Loading...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas