Foto: Evija Trifanova/LETA
Bērzu sulas ir pavasara dāvana, kas bagāta ar vitamīniem un minerālvielām. Lai gan vislabāk tās baudīt svaigi tecinātas, ir dažādi veidi, kā uzglabāt bērzu sulas, lai tās ilgāk saglabātos svaigas.
Īslaicīga uzglabāšana (līdz 3 dienām):
- Ledusskapis: Pēc tecināšanas sulas nekavējoties ievietojiet ledusskapī. Optimālā temperatūra uzglabāšanai ir 0-4°C. Šādā veidā sulas saglabāsies svaigas līdz 3 dienām.
- Stikla trauki: Izmantojiet tīras stikla pudeles vai burkas ar hermētiski aizveramiem vāciņiem. Pudeles iepriekš sterilizējiet, izskalojot ar karstu ūdeni un izžāvējot.
- Plastmasas trauki: Var izmantot arī PET pudeles, kas paredzētas pārtikas uzglabāšanai. Tomēr jāņem vērā, ka plastmasa var nedaudz ietekmēt sulas garšu. Īpašu uzmanību pievērs tam, lai pudeles būtu pilnībā tīras!
Ilgstoša uzglabāšana (vairāk nekā 3 dienas):
- Rūgšana: Bērzu sulas var raudzēt, pievienojot cukuru, rozīnes, citrona miziņu vai citas piedevas. Rūgšanas process rada dabiskus konservantus, kas pagarina sulu glabāšanas laiku līdz vairākiem mēnešiem.
- Saldināšana: Bērzu sulas var ievārīt ar cukuru vai medu. Šī metode ļauj saglabāt sulas līdz pat gadam.
- Saldēšana: Bērzu sulas var sasaldēt, iepildot tās hermētiski aizveramos traukos. Saldētas sulas saglabāsies līdz pat 12 mēnešiem.
- Izmantojiet tīrus traukus: Pirms sulu uzglabāšanas sterilizējiet visus traukus un vāciņus.
- Aizpildiet traukus līdz augšai: Tas novērsīs gaisa iekļūšanu un palīdzēs saglabāt sulas svaigas.
- Uzglabājiet vēsā un tumšā vietā: Gaisma un siltums paātrina sulu bojāšanos.
- Pārbaudiet sulas pirms lietošanas: Ja sulas ir kļuvušas duļķainas, mainījušas smaržu vai garšu, tās nevajadzētu lietot.
Piedevas bērzu sulu raudzēšanai:
- Cukurs: Pievienojiet 10-20 gramus cukura uz 1 litru sulas.
- Rozīnes: Pievienojiet 5-10 rozīnes uz 1 litru sulas.
- Citrona miziņa: Pievienojiet nelielu gabaliņu citrona miziņas uz 1 litru sulas.
- Piparmētras: Pievienojiet dažas piparmētru lapiņas uz 1 litru sulas.
- Upeņu zariņi: Pievienojiet dažus upeņu zariņus uz 1 litru sulas.
Lasi arī:
Foto: Evija Trifanova/LETA