Restorāna "John Chef's Hall" šefpavārs Kristaps Sīlis (no kreisās) un restorāna "Max Cekot Kitchen" šefpavārs Maksims Cekots ar saņemtajām "Michelin" zvaigznēm svinīgajā pasākumā "Melngalvju namā, kur tiek izziņoti Latvijas restorāni, kas iekļauti 2025. gada "Michelin" ceļvedī, kā arī nosaukti tie restorāni, kas saņems "Michelin" zvaigznes. Foto: Evija Trifanova/LETA
Šonedēļ tika izziņoti Latvijas labākie restorāni, kas iekļauti 2025. gada "Michelin" ceļvedī - tajā iekļauts 31 restorāns. Šogad restorānu izlasei pievienojas 6 jauni, tostarp restorāns "JOHN Chef's Hall" Rīgā, kurš saņēma vienu "Michelin" zvaigzni.
Lai godinātu Latvijas restorānus ar starptautisko "Michelin" novērtējumu, 25. oktobrī Melngalvju namā, Rīgā, piedaloties ekonomikas ministram Viktoram Valainim, tika pasniegtas atzinības zīmes. Kopumā divi restorāni saņēmuši vienu "Michelin" zvaigzni, trīs ieguvuši "Bib Gourmand" apbalvojumu par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu, un viens ieguvis "Michelin" Zaļo zvaigzni par ilgtspējīgu pieeju.
"Michelin" ceļveža sadarbības partneris ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). "Michelin novērtējums nav tikai atzinība par izcilu virtuvi, tas ir apliecinājums, ka mūsu restorāni un nozares profesionāļi spēj radīt pieredzi, kas izceļas pasaules līmenī un rod būtisku vietu uz starptautiskās gastronomijas kartes. Varam lepoties, ka Latvijas restorāni spējuši ne tikai noturēt augsti uzlikto latiņu, bet arī sasniegt jaunas virsotnes. Šogad Latvijas restorāniem ir jau divas "Michelin" zvaigznes, kas ir ievērojams sasniegums. Tāpat varam būt lepni, ka "Michelin" restorānu saimei piepulcējušies vēl 6 restorāni," tā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Raivis Bremšmits.
Restorāns "JOHN Chef's Hall" Rīgā iekļūst restorānu izlasē ar vienu "Michelin" zvaigzni. Tā ir neliela vieta ar četriem galdiņiem un desmit vietām, kas atrodas blakus jau pērn "Michelin" ceļvedī iekļautajam restorānam "JOHN" viesnīcā “A22 Hotel”. "JOHN Chef's Hall" pievienojas restorānam "Max Cekot Kitchen", kas arī šogad saglabā vienu "Michelin" zvaigzni. "Michelin" inspektori īpaši novērtējuši pašmāju izcelsmes sastāvdaļu izmantošanu un to, ka daudzu ēdienu gatavošanu noslēdz pie galdiņa, radot iespēju iesaistīt apmeklētājus un savstarpēji mijiedarboties.
"Šogad vēlamies īpaši izcelt restorānu "JOHN Chef's Hall". Tas pievienojas ceļvedim, saņemot vienu "Michelin" zvaigzni par garšpilnu un mūsdienīgu ēdienu gatavošanu, kas meistarīgi izmanto vietējās sastāvdaļas un lieliski atspoguļo gadalaiku maiņu. Īpašas pieminēšanas vērts ir arī restorāns "BABO" - salīdzinoši jauns restorāns, kas ar savu autentisko Gruzijas virtuvi un vīniem ienes Latvijas kulinārijas vidē ko pavisam atšķirīgu," uzsver Gvendals Puleneks, “Michelin” ceļveža starptautiskais direktors.
Veicot Latvijas gastronomiskā piedāvājuma izpēti, "Michelin" inspektori šogad papildināja Latvijas izlasi ar pieciem Rīgas restorāniem - "B7", "Babo", "LOWINE", "Seasons" un "Stage 22".
Pieredzējušā šefpavāra Valtera Zirdziņa jaunākajā restorānā "B7" ir rosīga gaisotne ar mājīgu un vienlaicīgi nepiespiestu atmosfēru. Restorāna īpašnieks pats gatavo un apkalpo viesus, piedāvājot aromātiskus, mūsdienīgus ēdienus, iedvesmojoties no dažādām pasaules virtuvēm. "Michelin" inspektori iesaka divatā nobaudīt četrus ēdienus vai izvēlēties degustāciju ēdienkarti. Abas iespējas piedāvā lielisku garšu klāstu.
"BABO" tika atvērts tikai 2024. gada vasarā un šobrīd ir vēl mazpazīstams dārgakmens. To izveidoja pieredzējuši restorānu vadītāji un ēdienkarte veidota iedvesmojoties no Gruzijas virtuves, kas ir dzimtā zeme vienam no īpašniekiem. "Michelin" inspektori novērtēja atšķirīgo virtuves stilu un iesaka katram pasūtīt divus ēdienus, lai padalītos savā starpā. Viņu iecienītākie ēdieni ir liellopa un cūkgaļas hinkali, lasis bažē (valriekstu) mērcē un cālis tabaka ar sāli un citronu.
"Lowine" ietvaros galvenais ir vīni, kā jau no bāra var gaidīt. Tajā valda nesteidzīga gaisotne un ir pieejams arī slēgts pagalms siltākām dienām. Vīnu kartēs dominē dabīgie vīni, un tā katru nedēļu tiek mainīta, nodrošinot apmeklētājiem daudz interesantu piedāvājumu. Savukārt ēdienkartē ikviens atradīs kā tradicionālus, tā arī mūsdienīgus ēdienus.
Nelielajā, bet greznajā viesnīcā "Grand Palace Hotel" atrodas elegants restorāns "Seasons", kā arī ļoti ērts blakus esošais bārs ar senlietu un smalku mākslas darbu papildinātu interjeru. Sezonas ēdienos iespēju robežās tiek izmantoti Latvijas produkti, un to tematika ir saistīta ar pasaules izcilākajiem gleznotājiem.
Greznais "Stage 22" atrodas "Grand Hotel Kempinski Riga" pēdējā stāvā, un no tā paveras lielisks skats uz parku un pilsētas panorāmu. "Michelin" inspektori iesaka sākt ar dzērienu elegantajā kokteiļbārā vai uz jaukās terases, lai maksimāli izbaudītu šo skatu, un tad iekārtojieties mīkstajos krēslos, lai baudītu plašu Āzijas ēdienu klāstu.
Bib Gourmand apbalvojums izceļ restorānus, kas piedāvā labas kvalitātes ēdienus par lielisku cenu. 2025. gadā visi trīs restorāni Rīgā - "Milda", "Shōyu" un Snatch" -, kas iepriekš ieguvuši Bib Gourmand balvu, saglabāja savu apbalvojumu.
"Milda" ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs akcents un laikmetīgs noformējums. "Shōyu" ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties. Bet "Snatch" pilnveido Rīgas Bib Gourmand trio. Ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu tā ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām. Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorāna personāls ir enerģisks un dzīvespriecīgs, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.
Aizvadītajā gadā saņemto Zaļo zvaigzni arī 2025. gada ceļvedī saglabās "Pavāru māja" Līgatnē. Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem. Ar "Michelin" Zaļo zvaigzni ceļveža izlasē tiek izcelti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi. Šie restorāni piedāvā ēdienus, kuros kulinārijas izcilība apvienota ar teicamu, videi draudzīgu attieksmi. Tie ir iedvesmas avots gan kaislīgiem gardēžiem, gan viesmīlības nozarei kopumā.
Prestižās "Michelin" zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā. Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu - pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu.
Pilns "Michelin Guide Latvia 2025" restorānu izlases saraksts ir pieejams tīmekļa vietnē.
2025. gada MICHELIN ceļveža Latvijas restorānu izlase:
- JOHN Chef’s Hall (Michelin zvaigzne)
- Max Cekot Kitchen (Michelin zvaigzne)
- Milda (Bib Gourmand apbalvojums)
- Shōyu (Bib Gourmand apbalvojums)
- Snatch (Bib Gourmand apbalvojums)
- 3 Chefs
- 36.Line
- Akustika
- B7 (Jauns)
- BABO (Jauns)
- Barents
- Barents Cocktail & Seafood Bar
- Chef's Corner
- COD
- Entresol
- Ferma
- H.E. Vanadziņš
- JOHN
- Kest
- Le Dome
- LOWINE (Jauns)
- MO
- Neiburgs
- Pavāru māja (Zaļā zvaigzne)
- Riviera
- Seasons (Jauns)
- Stage 22 (Jauns)
- Tails
- TAURO
- Whitehouse
- ZOLTNERS
Restorāna "John Chef's Hall" šefpavārs Kristaps Sīlis (no kreisās) un restorāna "Max Cekot Kitchen" šefpavārs Maksims Cekots ar saņemtajām "Michelin" zvaigznēm svinīgajā pasākumā "Melngalvju namā, kur tiek izziņoti Latvijas restorāni, kas iekļauti 2025. gada "Michelin" ceļvedī, kā arī nosaukti tie restorāni, kas saņems "Michelin" zvaigznes. Foto: Evija Trifanova/LETA