Kā smaržo Ziemassvētki? Pēc mandarīniem, pēc karstvīna, krustnagliņām, kanēļmaizītēm, krāsnī ceptiem kartupeļiem un arī… štovētiem kāpostiem!
Štovētie kāposti, šķiet, ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa latviešu ģimenēs jau no izseniem laikiem. katrai saimniecei ir sava recepte un knifi, kā tos pagatavot, lai tie būtu sulīgi, sātīgi un “kreftīgi”.
Sastāvdaļas:
- Skābēti kāposti – 1 kg;
- Sviests – 200 g;
- Cukurs – 70 g;
- Ķimenes – 1,5 ēdamkarotes;
- Sīpoli – 2 gab.;
- Ķiploks – 3 daiviņas;
- Sāls – 1-1,5 tējkarotes;
- Malti melnie pipari – ½ tējkarotes;
Pagatavošana:
- Skābētos kāpostus liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni un vāra, līdz tie mīksti;
- Kad kāposti ir gatavi, nospiež lieko šķidrumu;
- Uz sausas pannas uzber cukuru, pievieno tam pāris pilienus ūdens un, kratot pannu, vēro, kā tas lēnām karamelizējas;
- Tam pievieno 100 ml silta ūdens un maisa, līdz iegūst viendabīgu maisījumu;
- Iegūtajam maisījumam pievieno sviestu un gaida, kamēr tas izkūst;
- Maisījumā apcep sagrieztus sīpolus;
- Kad sīpoli jau zeltaini brūni, tiem pievieno arī ķimenes, ķiploku, sāli un maltus melnos piparus, kā arī novārītos kāpostus;
- Pēc garšas klāt vēl var pievienot arī apceptu cauraudzīti.
Lai labi garšo!
Lasi arī:
Ainārs Ančevskis atklāj, kādēļ viņa vecās mammas štovētie kāposti ir tik īpaši
Saturs turpināsies pēc reklāmas