You are using an old version of browser and some interface won't work. We recommend you to update your browser!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Rums – dzēriens avantūristiem un dzīves baudītājiem

Leģendas par pirātiem, jūrnieku dzīvi un tetovējumu kultūru, kam par iedvesmu kalpojusi ruma baudīšana, nav tikai pārspīlējums un izdomājums. Pirms izvēlēties savai gaumei atbilstošu rumu, noderīgi būs iepazīties arī konkrētā ruma tapšanas stāstu.

“Ron Zacapa Centenario” - rums, kas top virs mākoņiem

Šī ruma pamatus, pielietojot savas zināšanas un prasmes vecu rumu jaukšanā un noturēšanā, ielika ārsts un ķīmiķis Aleksandro Burgaleta.

Tā sastāvā ietilpst no sešiem līdz pat 23 gadiem izturēti rumi – recepte, kas garantē izcilu aromātu ar augļu, šokolādes, mandeļkoka niansēm un brīnišķīgu, sabalansētu pēcgaršu.


"Don Papa” – rums no Filipīnu “melnā zelta”

Filipīnu klimats, ģeogrāfiskie apstākļi un vulkāniskā augsne padara šo salu valsti par ideālu vietu cukurniedru kultivācijai un vecās, laika zoba skartās cukurniedru dzirnavas Filipīnu salās joprojām spēj saražot vienu no bagātīgākajām, saldākajām melasēm pasaulē, ko vietējie dēvē par “melno zeltu”.

Don Papa” rums ir saldās melases pārtvaicēšanas gala produkts, kas tiek izturēts ar amerikāņu burbonu piesūcinātās ozolkoka mucās, lai iegūtu papildus garšas nianses.

Rums tiek vecināts Rietumnegrosā, Kanlaon kalna pakājē, kur valda karsts un mitrs klimats, kas piešķir tam vieglu, augļu aromātu un izcili saldenu, maigu garšu. Nav brīnums, ka eņģeļi sev paņem visai daudz – specifiskā klimata dēļ līdz pat 8% no mucu satura iztvaiko tā dēvētajā “eņģeļu devā”.


“Matusalem” - rums par godu mītiskajam patriarham

Ruma darītava “Matusalem & Company”, dibināta 1872. gadā, Santjago de Kuba provincē. Un tajā darinātais rums “Matusalem” drīz izpelnījies slavu kā “visu rumu konjaks” (Cognac of rums).

Kad Fidels Kastro 1959. gada sākumā pārņēma varu Kubā, vietējā ruma darīšanā iesaistītā ģimene – spāņi Bendžamins un Eduardo Kampi – bija spiesti doties trimdā.

Mūsdienās šis rums tiek sapildīts pudelēs Haiti austrumu daļā esošajā Dominikānas republikā un par “Visu rumu konjaku” tiek dēvēts augstvērtīgais “Matusalem Gran Reserva 15YO” rums.

Tā garšā izteikti dominē koksnes, žāvētu augļu, karameles, citrusaugu un vaniļas nianses. Un tieši elegantā pēcgarša ir iemesls, kādēļ šis dzēriens tiek salīdzināts ar augstvērtīgo, Francijas dienvidrietumos darīto brendiju.


“Diplomatico” - tumšais rums ar dižciltīgu aizbildni

“Diplomatico” ruma etiķeti rotā vietējā dižciltīgā piedzīvojumu meklētāja, ekskluzīvu dzērienu entuziasta un kolekcionāra Dona Huančo portrets.

“Diplomatico” ruma darītājiem ir paveicies ar izcilu klimatu - siltām dienām, vēsām naktīm un augstu gaisa mitrumu, kas, kopā ar kristāldzidru ūdens avotu un ļoti auglīgu augsni, ir īstā recepte augstas klases ruma darīšanai un izturēšanai.

Tumšais “Diplomatico Reserva Exclusiva” rums piedāvā kļavu lapu sīrupa, šokolādes, brūnā cukura, karameles un apelsīnu miziņu garšas nianses. Tā aromātu iepriekš jau minētajām notīm papildina lakrica. “Reserva Exclusiva” var baudīt gan tīrā veidā, gan klasiskos kokteiļos.

“Bumbu” - meistaru rokām darīts oriģināls no ruma dzimtenes Barbadosas

1893. gadā dibinātā “Bumbu” darītava lepni turpina ap 400 gadus vecās ruma dzimtenes tradīcijas laikmetā, kad šis dzēriens ir kļuvis par pazīstamāko savas valsts eksporta preci.

Tā darīšanai tiek izmantotas labākās vēsturiskās Vestindijas teritorijā esošajās zemēs atrodamās cukurniedres un jāpiebilst arī, ka “Bumbu” darītavas meistari, gluži kā viņu priekšteči, strādā ar rokām.

Bumbu The original” tiek veidots no astoņu dažādu valstu rumiem, pievienojot tikai Karību jūras reģionam raksturīgas garšvielas un izturēts līdz pat 15 gadiem.

Šis rums ir unikāla iespēja ar vienu malku atgriezties vietā un laikā, kura notikumi vērpa un veidoja vesela reģiona likteni un kultūru. “Spirits & Wine” “Bumbu” ir pieejams salīdzinoši nesen, taču jau izpelnījies lielu popularitāti.

Sailor Jerry” - rums ar tetovēšanas leģendas vārdu

Amerikā, Nevadas štatā dzimušais jūrnieks un tetovētājs Džerijs (īstajā vārdā Normans Kīts Kolinss) jau no bērnības dzīvoja pilnīgi pretēju dzīvi sava laika idejai par “amerikāņu sapni”.

Savu dzimto valsti Džerijs iepazina paslepeni ceļojot ar kravas vilcieniem, savukārt 19 gadu vecumā sāka dienēt ASV jūras kājniekos un laika gaitā iegūstot tiesības vadīt visdažādākos kuģus.

Tetovētāja slavu Džerijs izpelnījās, dzīvojot Honolulu un apkalpojot pēc alkohola un sievietēm izslāpušus jūrniekus, kuri savus sauszemes piedzīvojumus bieži vien noslēdza ar simbolisku tetovējumu. Džerijs mira 1973. gadā, 62 gadu vecumā un mūsdienās tiek atzīts kā “Old school” tetovēšanas stila pamatlicējs.

Rums ar Džerija vārdu un viņa stilam atbilstošo “pin-up” meitenes tetovējumu bija tetovētāju Eda Hārdija un Maika Malona, kā arī uzņēmēja Stīvena Grasses ideja.

Rums tiek darīts Virdžīnu salās, ASV un tā recepte tika radīta, iedvesmojoties no Karību salu ruma, kuru jūrnieki nereti bagātināja ar garšvielām no tālajiem Austrumiem un Āzijas reģiona.


“Santiago de Cuba” - rums bagātīgu kokteiļu cienītājiem

Kubas ruma “Santiago de Cuba Anejo” ražošanu kontrolē valsts un tas tiek darīts Sierra Maestra reģionā, vecajā “Matusalem” darītavā, kuru jau iepriekš minētā ruma ģimene bija spiesta pamest dēļ tā, ka pie varas nāca Fidels Kastro.

Šis rums septiņus tiek izturēts baltā ozola mucās – smaržas nianse, ko pavisam noteikti var sajust pēc pudeles atkorķēšanas.

To, gan smaržā, gan garšā raksturo virkne nokrāsu – šokolādes, kakao, vaniļas, banāna, karameles, grauzdētu mandeļu un citrusaugu notis.


SPIRITS&WINE Rums

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Similar news

Saturs turpināsies pēc reklāmas