Bezalkoholiskais karstvīns, Photo by Gaby Dyson on Unsplash
Ziemassvētkiem ir sava raksturīgā smarža un garša - tie saistās ar piparkūkām, sildošiem dzērieniem un aromātu, kas silda sirdis un vēderus. Turklāt ne vienmēr šiem sildošajiem dzērieniem ir jābūt alkoholiskiem. Lūk, piecas brīnišķīgas receptes bezalkoholiskiem sildošiem kokteiļiem, ko baudīt svētkos.
Bezalkoholiskais karstvīns
- 500ml granātābolu sulas
- 25g pūdercukura
- nedaudz saldētas kazenes
- 250ml ābolu sulas
- 1 kanēļa standziņa
- 1 zvaigžņu anīss
- 4 krustnagliņas
- 3 melnie piparu graudi
- 1 apelsīns
Lej granātābolu sulu, cukuru, kazenes un ābolu sulu katliņā. Pievieno kanēli, zvaigžņu anīsu, krustnagliņas, piparus un apelsīnu. Viegli karsē. Garšo pēc salduma, pēc tam izkāš karstumizturīgās glāzēs.
Bezalkoholiskais amaretto
- 100ml ananāsu sulas
- 50ml citrona sulas
- ½ olu baltums
- 10 ml ķiršu sīrupa
- dažus pilienus mandeļu ekstrakta
Ielej ananāsu sulu, citronu sulu, olu baltumu, ķiršu sīrupu un mandeļu ekstraktu blenderī. Dažas reizes sakuļ masu ar lielu ātrumu, līdz tā palielinās un kļūst bāla. Ja Tavs blenderis ir piemērots arī ledus malšanai, pievieno dažas saujas ledu un viegli pakul vēl pāris reižu, lai atdzesētu masu, ja nē – tad vienkārši iemaisi ledus gabaliņus gatavajā dzērienā. Lej glāzē un rotā ar ķiršiem no kompota.
Muskatrieksta - apelsīnu Ziemassvētku kafija
- 4 ēdamkarotes maltas kafijas
- 1 maza kanēļa standziņa
- 2 dateles bez kauliņiem
- šķipsniņa malta muskatrieksta
- 2 krustnagliņas
- rīvēta apelsīna miziņa
Ieliec maltu kafiju, kanēļa standziņu un dateles kafijas vai tējas kanniņā, pievieno malto muskatriekstu, krustnagliņas un apelsīnu miziņu, tad pārlej ar 400 ml svaigi vārīta ūdens.
Viegli samaisi ar koka karoti, lai garšas apvienotos, pēc tam atstāj nostāvēties vismaz 4 minūtes. Lēnām nospied biezumus un pasniedz espresso krūzītēs.
Virgin piña colada
- 150ml ananāsu sulas
- 50ml kokosriekstu piena
- 25ml laima sulas
- ledus
- ķirsis, rotājumiem
- ruma esence
- 100g tumši brūnā cukura
- 1 ananāsa miza, dažas šķēles, kā arī lapas dekorēšanai
- 5 melnie piparu graudi
- 5 krustnagliņas
- 1 kanēļa standziņa
Lai pagatavotu izdomātu ruma sīrupu, katliņā ieliec tumši brūno cukuru un 200 ml ūdens, kārtīgi samaisi un lēnu karsē, līdz cukurs izšķīst. Pievieno dažus ananāsu mizas gabaliņus, pievieno melnos piparu graudus, krustnagliņas un kanēļa standziņu, pēc tam uzvāra. Izslēdz plīti un atstāj ievilkties līdz tas atdziest. Izkās krūzē un atstāj ledusskapī. Dzēriens saglabāsies līdz trim dienām.
Pasniedzot, ielej ananāsu sulu lielā glāzē un pievieno kokosriekstu pienu un laima sulu. Viegli samaisi. Ieliec glāzē ar nedaudz ledus, pēc tam lēnām pievieno 25 ml sīrupa, lai tas nostātos apakšā. Rotā ar ananāsu lapām un konservētiem ķiršiem.
Ābolu sulas bezalkoholiskais karstvīns
- Ābolu sula - šīs karstās ābolu sulas pamats.
- Apelsīns - pievieno jauku maigumu.
- Krustnagliņas, kardamons, kanēlis un muskatrieksts - visas jaukās sildošās garšvielas.
- Medus - dzērienam pievieno saldumu. Viegli nomainiet pret kļavu sīrupu vai cukuru.
Ielej ābolu sulu katliņā un viegli izspiest un pievieno daļu apelsīna sulas. Atlikušo apelsīna daļu apkaisi ar krustnagliņām un pievieno dzērienam arī pārējās sastāvdaļas, izņemot muskatriekstu. Uzkarsē un lej krūzēs, pa virsu uzrīvējot nedaudz muskatrieksta.
Izmēģini arī citas receptes:
- Sautēti svaigie kāposti - vecmāmiņas recepte
- Saldā brunete jeb šokolādes desa - pagatavo pats!
- Neizsakāmi gardā un sulīgā cūkgaļas rulete
Bezalkoholiskais karstvīns, Photo by Gaby Dyson on Unsplash