Aukstā zupa. Attēls: pinterest.com
"Aukstā zupa" – ieraugot šos vārdus jebkurā ēdienkartē, mēs uzreiz pieņemam, ka runa ir par veco, labo auksto biešu zupu ar kefīru. Kas nepieciešams tradicionālās aukstās zupas "bāzei"?
Aukstā biešu zupa – tradicionālā recepte
- kefīrs 1-1,5 l
- burciņa marinētu biešu, vislabāk pašu gatavotas
- 3-4 mazie gurķīši vai 1 garš gurķis
- 3-4 vārītas olas, atdzesētas un nolobītas
- zaļumi – dilles, loki
- garšvielas pēc garšas un gaumes – sāls, pipari, etiķis, sinepes vai mārrutki
- vārītā desa vai gaļa, vai vārīts kartupelis, ja gribas zupu sātīgāku
Gurķus, olas un desu smalki sagriež vai sarīvē, sajauc ar kefīru un bietēm, pēc nepieciešamības pievieno nedaudz ūdens, pievieno sakapātus zaļumus un garšvielas un liek ledusskapī vismaz uz pusstundu atdzesēties, pirms pasniegt. Tiktāl par auksto zupu, kādu to zinām mēs visi. Bet kā auksto biešu zupu padarīt interesantāku?
9 paņēmieni, kā dažādot aukstās zupas garšu
- Tā vietā, lai zupu nedaudz atšķaidītu ar parastu ūdeni, pievieno gāzētu minerālūdeni – tas zupu padarīs "dzirkstošu"!
- Pierīvē redīsus pikantākai zupas bāzei un papildus vitamīnu devai!
- Lakšu laikā droši vari piegriezt arī tos – tas zupai piešķirs vieglu ķiploku noti bez nepatīkamas pēcgaršas
- Eksperimentē ar garšām, izmantojot dažādu veidu sinepes, izņemot varbūt graudainās – taču atrodi savu iecienīto garšu, pamēģinot angļu, franču, dižonas, krievu un citas sinepes!
- Līdzīgi var darīt ar dažādu veidu etiķiem – ja izmanto vārītas, nevis marinētas bietes, vai vienkārši bietes pagadījušās mazliet bezgaršīgas, droši "uzasini" zupu, izmantojot nevis parasto galda etiķi, bet baltvīna, ogu vai augļu etiķi! Tāpat noteikti var iespiest pusīti citrona sulas svaigam skābumiņam!
- Ja zupu bez gaļas nevari iedomāties, pamēģini klasiskās doktordesas vietā izmantot šķiņki, vistas girosu vai vārītu teļa gaļu! Turklāt bioloģiski audzēta gaļa būs daudz, daudz gardāka un veselīga.
- Daudziem nepatīk ar citām zupas garšām sasūkušies, "apglumējuši" desas gabaliņi. Ja zupu grasies celt galdā arī nākamajā dienā, desu vai gaļu labāk sagriezt atsevišķi un to iemaisīt zupā vien pirms pasniegšanas. Servešana ar svaigi sagrieztiem zaļumiem arī nodrošinās svaigu kraukšķīgumu otrās dienas zupai!
- Paipalu olas vistu olu vietā radīs pavisam jaunu zupas garšu un tās ir daudz sātīgākas – tikai tad olas liek porcijā, nevis visā zupas katlā.
- Kefīra vietā var izmantot airanu, rūgušpienu un paniņas – tas dos zupai citādāku skābenumu un tekstūru. Vienā no videoreceptēm – arī vegāniskā kefīra versija!
Zemāk atradīsi videoreceptes, kas piedāvā 4 dažādas versijas par auksto biešu zupu.
Ja bietes tomēr nepavisam neiet pie sirds, izmēģini šīs auksto zupu receptes:
Aukstā zupa. Attēls: pinterest.com