Tofu un salāti, Photo by Anh Nguyen on Unsplash
Dažreiz gaļu vienkārši negribas ēst gaļu, citi ietur Lielo Gavēni, bet vēl kāds vienkārši izvēlas uzsākt veģetāru dzīvesveidu. Visiem šiem cilvēkiem ir viens kopīgs jautājums – Ar ko aizstāt gaļu? Pākšaugi, sēnes, tofu, seitāns, falafels, tempe, džekfrūts un sojas produkti ir lieliski gaļas aizstājēji, jo satur vērtīgās olbaltumvielas, kas arī ir gaļā.
Pākšaugi, pupiņas
Dažādas pupiņas un pākšaugi ir vērtīgs olbaltumvielu, dzelzs un aminoskābju avots. Tie satur arī B vitamīnu, antioksidantus un minerālvielas, kā arī šķiedrvielas. Bet katrai pākšaugu un pupiņu šķirnei ir atšķirīga uzturvērtība. Kalciju visvairāk satur baltās pupiņas, selēnu – raibās jeb plankumainās pupas, magniju – melnās pupiņas, savukārt dzelzi un antioksidantus – sarkanās pupiņas.
Sēnes
Sēnes satur olbaltumvielas, minerālvielas, A, B1, D un PP vitamīnus. Tās ir veselīgas un pietiekami sātīgas, lai aizstātu gaļu dažādos ēdienos.
Tofu
Tofu gatavo no sojas pupiņām, un ir ideāls cūkgaļas, vistas, liellopu gaļas un jūras velšu aizstājējs, kas ir arī veselīgs! Tofu satur 20 svarīgas aminoskābes, olbaltumvielas, taukus, dzelzi, pietam ir mazkaloriju!
Tempe
Tempe ir līdzīgs tofu, bet ar stingrāku un nedaudz graudaināku tekstūru. Tempe tiek gatavota no raudzētām sojas pupām un tai raksturīgs riekstu aromāts. Arī tempe satur daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, kalcija un dažādus vitamīnus. Ar tempi lieliski var aizstāt gaļu un zivis, bet pirms tās gatavošanas, to ir jāsaspiež un jānotecina.
Seitāns
Gaļai līdzīgākais aizstājējs ir seitāns, kas tiek gatavots no kviešu lipekļa. To nevajadzētu lietot, ja ir problēmas ar glutēnu, tomēr seitāns ir ļoti labs proteīna avots. Arī seitānu var gatavot gluži kā visus gaļas produktus – pat cept un grilēt.
Džekfrūts
Džekfrūts gan nav visai pieejams mūsu pārtikas veikalos, tomēr atsevišķās vietās tas ir nopērkams. Šis tropu auglis arī spēj labi aizstāt gaļu, bet to vēlams vismaz 15 minūtes apcept, lai būtu labāk sagremojams.
Soja
Sojas produkti ir vieni no populārākajiem gaļas aizstājējiem, tomēr ir pretrunīgi uzskati par to, vai lietot soju vai nē, jo vairums soja ir ģenētiski modificēta, tādēļ katra paša ziņā paliek tas, vai lietot sojas pupiņas, sojas tofu un citus sojas produktus. Tomēr sojas gaļas aizstājēji ir gan vārāmi, gan cepami, gan satur arī daudz vērtīgu vielu un vitamīnu.
Falafels
Falafels tiek gatavots no turku zirņiem un jau sen iekarojis veģetāriešu sirdis, jo fantastiski aizstāj gaļas produktus, ņemot vērā, ka tas arīdzan ir vērtīgs olbaltumvielu un vitamīnu avots.
Lasi arī:
Kāds ir dzelzs daudzums uz 100g dažādos produktos?
Recepte: Veģetārās “gaļas” bumbiņas, kotletes vai burgera plācenis – falafels
Recepte - Vegāniskā gaļa - seitāns
Klijas veselībai – plusi un mīnusi
Tofu un salāti, Photo by Anh Nguyen on Unsplash