Sāls pievienošana ēdienam. Photo by cottonbro from Pexels
Pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu ēst ne vairāk kā 6 g sāls, bet lielākā daļa no mums ēd daudz vairāk. Lielākā daļa sāls, ko mēs ēdam katru dienu, ir "paslēpti". Aptuveni 80% sāls, ko mēs apēdam, slēpjas pārstrādātos pārtikas produktos, piemēram, maizē, cepumos un brokastu pārslās, kā arī gatavos ēdienos vai līdzņemtos ēdienos. Tikai 20% nāk no sāls, ko pievienojam ēdiena gatavošanas laikā vai pie galda, tādēļ reizēm mēs pat neapzināmies, cik daudz sāls patērējam patiesībā! Un viss šķiet nevainojami līdz brīdim, kad sākas nopietnas veselības problēmas. Ko tad sāls ietekmē Tavā ķermenī?
1. Asinsspiediens
Apēstā sāls daudzumam ir tieša ietekme uz asinsspiedienu. Sāls liek ķermenim taupīt ūdeni, ja Tu ēd pārāk daudz sāls, ķermenī uzkrātais papildus ūdens paaugstina asinsspiedienu. Jo vairāk sāls ēt, jo lielāka būs tendence uz paaugstinātu asinsspiedienu. Savukārt, jo augstāks asinsspiediens, jo lielāks slogs tas ir sirdij, artērijām, nierēm un smadzenēm. Sāls samazināšana noteikti ir pirmais solis ar ko sākt, lai uzturētu normālu asinsspiedienu. Par citām meodēm, kā kontrolēt asinsspiedinu bez medikamentiem, jau esam rakstījuši iepriekš/
2. Smadzenes
Sāls var izraisīt asiņu daudzuma samazināšanos smadzenēs. Tas var izraisīt demenci (pazīstamu kā asinsvadu demenci). Kad tas notiek, smadzeņu daļa, kas saņēma asinis, vairs nesaņem nepieciešamo skābekli un barības vielas, rezultāts ir insults.
3. Nieres
Ķermenis izvada lieko šķidrumu, filtrējot caur nierēm. Šajā procesā tiek izmantots smalks nātrija un kālija līdzsvars, lai no asinsrites caur šūnu sieniņām ūdens nonāktu savākšanas kanālā un vēlāk urīnpūslī. Pārmērīga sāls ēšana var apgrūtināt šo līdzsvaru un līdz ar to nieru spēju pildīt savu funkciju un izfiltrēt nevēlamos toksiskos atkritumus no organisma – ar laiku var rasties nieru slimības. Savukārt, ja nieres nespēj izfiltrēt asinis, tad ķermenis pakāpeniski tiek saindēts ar toksiskiem atkritumiem, kas uzkrājas organismā.
4. Artērijas
Augsts asinsspiediens, ko izraisa pārāk liels sāls patēriņš, rada papildu slodzi artērijām. Lai tiktu galā ar papildu stresu, sīkie muskuļi artēriju sienās kļūst stiprāki un biezāki. Tomēr tas tikai samazina vietu artērijās un paaugstina asinsspiedienu vēl augstāk. Šis paaugstināta asinsspiediena cikls (kas lēnām notiek vairāku gadu laikā) galu galā var izraisīt artēriju plīsumu vai sašaurināšanos, kuras pēc tam tiek pilnībā aizsprostotas. Kad tas notiek, ķermeņa orgāniem, kas saņem asinis no artērijām, trūkst skābekļa un nepieciešamo barības vielu. Tas var izraisīt orgānu bojājumus un būt letāls.
5. Sirds
Augsts asinsspiediens, ko izraisa pārāk liels sāls patēriņš, var sabojāt artērijas, kas ved uz sirdi. Pirmkārt, tas var izraisīt nelielu asins daudzuma samazināšanos sirdī. Tas var izraisīt stenokardiju (asas sāpes krūtīs ar aktīvu darbu). Šajā gadījumā sirds šūnas nedarbojas tā, kā vajadzētu, jo tās nesaņem pietiekami daudz skābekļa un barības vielu. Ja Tu joprojām turpini patērēt pārāk daudz sāls, laika gaitā paaugstināta asinsspiediena radītie bojājumi var kļūt tik smagi, ka artērijas pārsprāgst vai pilnībā aizsprostojas. Kad tas notiek, sirds daļa, kas saņēma asinis, vairs nesaņem nepieciešamo skābekli un barības vielas un mirst. Rezultāts ir sirdslēkme.
Vislabākais veids, kā izvairīties no šī riska – vienkārši samazināt sāls daudzumu, ko uzņem ar ēdienu! Sākumā ēdiens bez sāls var garšot pārāk maigi, bet nepadodies! Tas ir tieši tāpat kā atteikšanās no cukura tējā. Pēc dažām nedēļām garšas kārpiņas pielāgosies, un Tu sāksi izbaudīt ēdienu, kas satur mazāk sāls. Vēlāk pat brīnīsies, kā Tu kādreiz varēji ēst ēdienu, kas bija tik sāļš!
Ja nespēj saprast, ar ko sākt - vislabāk konsultēties ar savu ārstu vai dietologu , kurš palīdzēs noteikt, kas tieši ir maināms.
Dietologa pakalpojumus piedāvā vairāki veselības centri.
Savukārt, ja esi apjucis un nesaproti, ar ko sākt un kā mainīt savu ēdienkarti - tev noderēs veselīga uztura sadaļa, kas plaši aprakstīta mūsu portālā.
Sāls pievienošana ēdienam. Photo by cottonbro from Pexels