Tējas sēne, foto - Klara Avsenik, Unsplash
Tējas sēne ir sens brīnumlīdzeklis, kas tiek ļoti novērtēts arvien vairāk mūsdienās. Padomju Savienības laikā burka ar tējas sēni tika turēta teju vai katrā virtuvē. Jāatzīmē, ka mans opis to lieto daudzu gadu garumā katru dienu un savos 79 gados viņš joprojām ir žirgts un sprigans, nodarbojas ar dārzniecību un uz lauka pats iet kā traktors. Kur rodas šī enerģija un veselība? Opis saka, ka tas ir tieši kombučas nopelns! Dzer arī Tu ikdienā kombuču un būsi pārsteigts, kas notiek ar ķermeni!
Kas īsti ir tējas sēne?
Tējas sēne nav sēne, ko var atrast mežā, mistiskos apavos vai uz ēdiena atliekām. Tā ir simbiotisks organisms, kas sastāv no etiķskābām baktērijām, rauga sēnītēm un ķērpja, bet pēc izskata atgādina kārtainu un glumu plēvi, kas peld pa virsu tējai. Tieši tā arī tā atklājusies un var tikt atklāta jebkurā mājā – aizmirstot par cukurotu tēju krūzē, tējai pa virsu izveidojas plēvīte, kas arī ir, tā saucamā, tējas sēne. Rauga un baktēriju kolonijām, barojoties no cukura un tējā esoša kofeīna, tās veiksmīgi un veikli vairojas. Labvēlīgos apstākļos tējas sēne ātri sabiezē un sāk slāņoties.
Par tējas sēnes dzimteni tiek uzskatīta Āzija, jo tur to ārstnieciskiem nolūkiem sāka lietot jau sen atpakaļ un lieto joprojām, un, ja tā aizdomājas, tieši Āzijā veselības un dzīves ilguma ziņā ļaudis pārspēj pārējos pasaules iedzīvotājus. Protams, to ietekmē arī citi faktori, tādi kā uzturs, dzīvesveids un tamlīdzīgi, bet kāpēc gan nepieskaitīt arī kombučas lietošanu, vai ne?! Opis ir gluži kā dzīvs piemērs un iedvesma tējas sēnes lietošanai!
Kā audzēt un kopt tējas sēni?
Tējas sēni var aizgūt no kādas citas sēnes, kas jau ir sadalījusies vai arī izaudzēt pats. Protams, otrs variants aizņem ilgu laiku, bet nav neiespējams, galu galā, tieši tā arī radusies pirmā tējas sēne.
Lai to izaudzētu, jāvāra ļoti stipra un salda melnā tēja. Uz puslitru ūdens pievieno 5 ēdamkarotes melno tēju, uzvāra, nokāš un izšķīdina tajā 7-8 ēdamkarotes cukuru. Saldo un stipro tēju ielej stikla burkā, pārklāj ar marli un “aizmirst” uz mēnesi, diviem. Pa šo laiku pakāpeniski tēja sāks skābt un rūgt un rezultātā izaugs tējas sēne.
Gan audzējot, gan kopjot tējas sēni, svarīgi atcerēties, ka tā būs dzīvotspējīga vienīgi stikla traukā. Turklāt, tai ir jāelpo, tādēļ to nedrīkst aizvākot. Tomēr, lai izvairītos no skābuma mušiņu impērijas ieceļošanas tējas sēnes traukā, to jānosien ar marli vai kokvilnas lupatiņu, pretējā gadījumā, drozofilas ātri vien sadēs savas oliņas uz tējas sēnes virsmas un varēsi novērot ne visai patīkamu skatu, kad no tām šķilsies kāpuri. Fui, fui! Lai no tā izvairītos, vēlreiz atgādinu par marlīti!
Ja tējas sēne atdalīta no citas sēnes, vēlams, ka līdzi tiek iedots arī sākotnējais tējas sēnes dzēriens, kurā turpināt audzēt sēni. Tomēr, ja ir iegūta sēne vien, to noskalo remdeneā vārītā ūdenī, tad pārlej ar gatavo tējas sēnei paredzēto tēju, kuru pagatavo sekojoši:
Uz litru ūdens pievieno 1 ēdamkaroti tēju, 1 – 2 ēdamkarotes cukura, atkarībā no tā, cik saldu dzērienu vēlēsies, bet jāatceras, ka, jo mazāk cukurs, jo sēne augs lēnāk. Atdzesētu, remdenu tēju pārlej sēnei un ļauj tai iedzīvoties. Sākumā sēne var peldēt pa trauka apakšu vai būt šķība, tomēr, sākoties rūgšanas procesam, tā uzpeldēs. Dzēriens baudāms pēc aptuveni nedēļas. To nolej un uzglabā pudelēs, bet sēnei uzlej jaunu tai sagatavotu tēju.
Sēni jāievieto tā, kā tā ir augusi – ar gludo pusi uz augšu, bet stiegrainai pusei attiecīgi jāatrodas apakšpusē.
Jāatceras, ka sēne ies bojā, ja tā saskarsies ar cukura graudiem, tādēļ jāpārliecinās, ka cukurs tējā ir pilnībā izšķīdis pirms to pārlej sēnei.
Tējai parasti izmantoja melno tēju, bet tai piemīt specifiska, rūgtena piegarša un ne visiem tā iet pie sirds. Mūsdienās kombučas dzērienu gatavo no dažādām tējām, pat zāļu. Un kāpēc gan ne?! Eksperimentēt var un vajag! Tikai tā var atrast savām garšas kārpiņām piemērotāko! Ļoti gards tējas dzēriena variants ir gatavots no karkadē tējas. Tā pēc garšas atgādina viegli dzirkstošu sarkanvīnu, kas ir lielisks veids, kā aizstāt arī dažādos pasākumos alkoholiskos dzērienus.
Kas notiek ar ķermeni, lietojot tējas sēni?
Lai gan zinātniski nav pierādīta tējas sēnes ietekme uz ķermeni, ir zināms, kā ķermeni ietekmē kombučā esošās vielas, pēc kā arī parasti vadās, veidojot aprakstus par šī dzēriena brīnumaino iedarbību. Un patiesi, dzerot kombuču, mēs uzņemam lērumu mūsu ķermeni labvēlīgi ietekmējošas dzīvās baktērijas un rauga kolonijas.
Tējas sēnes dzēriens satur smadzeņu darbībai un vielmaiņai nepieciešamos B grupas, C un D vitamīnus. Tajā esošās etiķskābes veicina dzelzs, vara, kobalta, niķeļa, cinka, mangāna un hroma uzsūkšanu un pārstrādāšanu ķermenī.
Katru dienu izdzerot glāzi kombuču, ķermenis uzņemot pietiekamu daudzumu tam nepieciešamos probiotiķus. Par probiotiskām baktērijām, kuras cilvēkam dzīvo zarnu traktā, protams, ir dzirdējis katrs, par to, cik tās ir svarīgas, runā ārsti un pat reklāmas. Īsi sakot, ja probiotiķi mūsu ķermenī nav pietiekamā daudzumā, lērums mūsu orgāni ir izsisti no līdzsvara un to pareiza un pilnvērtīga darbība tiek traucēta.
Tējas sēnes dzēriens satur daudz antioksidantus, kas palīdz attīrīt ķermeni no brīvajiem radikāļiem, kas mēdz būt kā pamats dažādām nopietnām saslimšanām, tai skaitā sirds slimībām un pat vēzim. Regulāri lietojot kombuču aknās samazinās toksisko vielu uzkrājums, tās attīrās, kas arī uzlabo vispārēju ķermeņa veselības stāvokli, jo, kā zinām, aknas ir mūsu “slikto vielu sūklis”.
Etiķskābās baktērijas, kuras tiek uzņemtas, dzerot kombuču, palīdz ķermenim atšķirt labās baktērijas no sliktajām. Etiķskābe iznīcina sliktās baktērijas, nenodarot pāri labajām, līdz ar to tiek uzlabots vispārējs ķermeņa veselības stāvoklis, uzlabojas imunitāte.
Tējas sēne darbojas arī kā antiseptiķis. Ar tās dzērienu var skalot kaklu angīnas gadījumā, kā arī kosmētiskos nolūkos kombučas tēja ārišķīgi lietojama sejas tīrīšanai pret pūtītēm.
Ne tikai pret pūtītēm tējas sēne lietojama ārišķīgi. Tā baro ādu, padara to elastīgāku, samazina grumbas, uzlabo vispārēju sejas ādas stāvokli.
Tējas sēnes vannītes mīkstina arī pēdu ādu un etiķskābe un rauga baktērijas iznīcina nepatīkama aromāta veicinošās baktērijas.
Arī matus var skalot ar tējas sēnes dzērienu. Kombučā esošais raugs stiprina matu saknes, tie aug veselīgi un kupli. Etiķskābes tos padara zīdainus.
Tējas sēne ēst gatavošanā.
Tējas sēne ne tikai lietojama iekšķīgi un ārišķīgi, bet tā var būt arī recepšu sastāvdaļa. Tējas sēnes dzērienā marinēta gaļa noteikti jānogaršo, cepjot šašliku! Jo ilgāk nav atjaunots tējas sēnes uzlējums, jo etiķaināks un skābāks ir dzēriens. Tādēļ, ja tējas sēnes dzērienu paredzēts lietot marinādes receptēs, tad noteikti noderēs tāda kombuča, par kuru uz kādu brīdi ir aizmirsts.
Kad nav vēlams lietot tējas sēnes dzērienu?
Jāņem vērā - kur plusi, turpat arī savi mīnusi. Tā kā tējas sēnes dzīvības uzturēšanai pamatā ir salda tēja, cukura diabētiķiem šis dzēriens nav ieteicams. Cukurs, kā mēs zinām, arī bojā zobus, līdz ar to, pārmērīga tējas sēnes lietošana var veicināt zobārsta apmeklējumus.
Kombučas dzēriena sastāvā esošais dabīgais kofeīns un alkohols var veicināt galvassāpes ar migrēnu sirgstošiem cilvēkiem. Tādēļ, ja migrēna ir “Tava draudzene”, jābūt uzmanīgam kombučas patēriņa daudzuma izvēlē.
Lai gan kombuča satur niecīgu daudzumu alkoholu, un dzēriens vairāk pielīdzināms kvasam, arī grūtniecēm un maziem bērniem nav vēlams tējas sēnes dzēriens, pats par sevi saprotams – alkohola satura dēļ.
Katrā ziņā katram ir pašam jāizvērtē, vai lietot vai nelietot šo dzērienu ikdienā, bet noteikti ir vērts to nogaršot un vismaz kosmētiskiem nolūkiem pamēģināt to audzēt mājās, kas zina, varbūt patiesi kombučā slēpjas enerģija un spars, kas laužas laukā pat 79 gadu vecumā!
Tējas sēne, foto - Klara Avsenik, Unsplash