Tu droši vien esi redzējusi fenheli pārtikas preču
veikalā — lielu zaļu dārzeni ar baltu un gaiši zaļu sīpolu, seleriju
līdzīgiem kātiem un lapām, kas izskatās pēc dillēm. Ir neskaitāmi garšīgi
veidi, kā pagatavot fenheli vai baudīt to neapstrādātu. Piemēram, sagriežot to
plānās šķēlītēs, iegūsti kraukšķīgu dārzeņu salātu sastāvdaļu, vai apgrauzdējot
to daiviņās, fenhelis kļūst mīkstāks, un tā lapiņas var izmantot ēdienu rotājumiem.
Arī fenheļa sēklas bieži izmanto ēdiena gatavošanā — no desām līdz
buljoniem un sāļai maizei, un tās piešķir receptēm izteiktu melnās lakricas vai
anīsa garšu. Bet tās var dzert arī kā ļoti vērtīgu tēju, ko sevišķi novērtē
jaunās māmiņas, jo tas veicina laktāciju un samazina vēdera pūšanos mazuļiem. Pētījumi
liecina, ka fenhelim ir arī pretmikrobu, pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības.
Lūk, 5 fenheļa tējas ieguvumi veselībai.
Fenheļa tēja nostabilizē gremošanas un zarnu veselību
Pašlaik viens no populārākajiem fenheļa lietošanas veidiem
ir gremošanas veicināšana, izlīdzinot kuņģa-zarnu trakta muskuļus, lai
samazinātu gāzes veidošanos, vēdera uzpūšanos un krampjus. Fenheļa tēja
efektīvi palīdzot atjaunoties zarnām.
Fenheļa tēja nodrošina antioksidantu devu
Fenheļa tēja tiek patērēta arī tās antioksidanta dēļ, kuru uzņemšana
palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem organismā.
Fenheļa tēja var palīdzēt mazināt menstruāciju krampjus
Tāpat kā fenhelis var palīdzēt atslābināt zarnu muskuļus,
lai atvieglotu gremošanu, tas var būt noderīgs līdzeklis, lai mazinātu sāpīgu
menstruālo krampju intensitāti, ko izraisa dzemdes kontrakcijas.
Fenheļa tējai piemīt antibakteriālas īpašības
Lai gan ir jāveic turpmāki pētījumi, fenheļa tējai piemīt
antibakteriālas īpašības pret noteiktām slimībām.
Fenheļa tēja var būt noderīga, lai kontrolētu apetīti
Fenheļa sēklas var īpaši palīdzēt zarnu veselībai un
apetītes nomākšanai, kas var būt noderīgs veids, kā ierobežot pārēšanās ieradumu.
Dzerot fenheļa tēju, izsalkums samazinoties un palielinās sāta sajūta.
Vai pastāv kādi riski, dzerot fenheļa tēju?
Vislabāk jebkuru tēju malkot mēreni. Arī fenheļa tējai
vajadzētu būt drošai, ja to patērē nelielos daudzumos, tomēr fenhelis satur
estragolu, kas nav līdz galam izpētīta viela. Pārmērīga fenheļa tējas dzeršana
potenciāli varot izraisīt īpaši jutīgu ādu, ja tā tiek pakļauta saules gaismai un
pastāv arī citi maz iespējami riski.
Tāpat kā ar jebkuru dabisko vai augu izcelsmes līdzekli,
pirms fenheļa tējas dzeršanas konsultējies ar savu ārstu, īpaši, ja esi
grūtniece vai baro bērnu ar krūti.
Fenheļa tējas receptes
Ir viegli pagatavot fenheļa tēju mājās. Vienkāršākā pieeja: vienu
tējkaroti fenheļa sēklu aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens. Pirms dzeršanas
ļauj sēklām dažas minūtes ievilkties.
Ja vēlies kaut ko ar mazliet garšīgāku un daudzveidīgāku, katlā
uzvāri pusotru glāzi ūdens, pievieno vienu ēdamkaroti sasmalcinātu fenheļa
sēklu un pavisam nedaudz viegli sasmalcinātu ingveru un ļauj maisījumam
vārīties trīs līdz piecas minūtes. Izkās, pievieno pustējkaroti vai vairāk
medus un baudi veselīgo dzērienu.
Tāpat veikalos pieejama fenheļu tēja arī tējas maisiņos.
Lasi arī:
Fenheļu tēja, matthiasboeckel in Pixabay