Kopš seniem laikiem gaļa ir bijusi būtiska sastāvdaļa cilvēka ēdienkartē. Daudzās kultūrās gaļas ēdieni tiek uzskatīti par tradicionāliem un ir iesakņojušies cilvēku virtuvē tik dziļi, ka bez tiem ikdienas uzturs nav iedomājams. Tomēr pēdējos gados ir arvien vairāk cilvēku atbalsta veģetārā uztura ieguvumus veselībai un norāda uz riskiem, kas saistās ar gaļas ēšanu. Tiek uzsvērts, ka veģetārie ēdieni ir saistīti arī ar zemāku metabolisma sindroma, diabēta, vēža risku un zemāku asinsspiedienu, un tie var novērst bērnu aptaukošanos. Tomēr jāņem vērā, ka gaļa ir bagāta ar a un vitamīnu B-12, kā arī ir labs dzelzs avots. Protams, ka olbaltumvielas var uzņemt arī ar riekstiem un pupiņām, savukārt B-12 vitamīns ir atrodams sierā, olās, pienā, bet dzelzi var uzņemt no pākšaugiem, graudiem, riekstiem un dažādiem dārzeņiem.
Kādus riskus veselībai rada gaļas ēšana?
Jāņem vērā, ka visa veida gaļa nav vienāda. Mēs varam iedalīt gaļu četros veidos: baltā, sarkanā, pārstrādātās un zivīs. Zivis un balto gaļu visumā uzskata par diezgan veselīgu - ja vien Tu tās spēcīgi necep vai neietin bekonā. Sarkanā un apstrādātā gaļa biežāk tiek saistīta ar resnās zarnas vēzi un sirds slimībām.
- Vēža risks. Daudzi cilvēki apgalvo, ka gaļas ēšana rada vēža risku. Tomēr tas, iespējams, ir atkarīgs no ēdiena veida un tā pagatavošanas. Gaļas gatavošana augstā temperatūrā var palielināt toksisku savienojumu veidošanos, kas var izraisīt vēzi. Tādēļ nevajadzētu gaļu grilēt, cept vai kūpināt tik augstā temperatūrā, kad sāk veidoties tumša garoziņa.
- Aptaukošanās risks. Liels sarkanās un pārstrādātās gaļas patēriņš var veicināt aptaukošanos. Tomēr jāteic, ka lielākoties pie aptaukošanās tomēr vainojams apēsto kaloriju daudzums, nevis fakts, ka tika ēsta gaļa. Tāpat svarīgi arī iekļaut augu izcelsmes produktus savā ēdienkartē, kas dod savu pozitīvo ietekmi svara zudumam neatkarīgi no gaļas patēriņa.
- Paaugstināts diabēta risks. Daži pētījumi parāda saistību starp sarkano un apstrādāto gaļu un paaugstinātu diabēta risku. Tomēr tas var būt atkarīgs arī no citiem uztura faktoriem.
- Sirds slimību risks. Dažos pētījumos pārstrādātā gaļa ir saistīta ar sirds slimībām, tomēr šie pētījumi nepierāda, ka liels pārstrādātās gaļas patēriņš izraisa sirds slimības. Tie parāda tikai iespējamo saistību.
Gaļas ēšanas priekšrocības
Gaļas ēšanai ir vairāki ieguvumi veselībai.
- Samazināta ēstgriba un paātrināta vielmaiņa. Daudzi pētījumi ir parādījuši, ka diētas ar augstu olbaltumvielu daudzumu, kas ietver gaļu, palielina vielmaiņas ātrumu, samazina izsalkumu un veicina pilnvērtīgumu.
- Muskuļu masas saglabāšana. Dzīvnieku olbaltumvielu uzņemšana ir saistīta ar palielinātu muskuļu masu. Kādā pētījumā ar vecākām sievietēm atklājās, ka liellopu gaļas ēšana palielina muskuļu masu un samazina iekaisuma pazīmes.
- Spēcīgāki kauli. Dzīvnieku olbaltumvielas var uzlabot kaulu blīvumu un izturību. Vienā pētījumā vecākām sievietēm ar vislielāko dzīvnieku olbaltumvielu devu bija par 69% samazināts gūžas kaula lūzumu .
- Labāka dzelzs uzsūkšanās organismā. Gaļa satur heme dzelzi, kuru ķermenis absorbē labāk nekā no augu valsts uzņemto.
Tātad, gaļas ēšanai ir labvēlīga ietekme uz muskuļu un kaulu veselību, apetīti, vielmaiņu un dzelzs uzsūkšanos.
Kā palielināt ieguvumus un mazināt negatīvo ietekmi no gaļas ēšanas?
- Izvairies no gatavošanas augstā temperatūrā. Ja grilē, cep vai kūpini gaļu, noslauki tauku pilienus un izvairies no pārcepšanas vai pārakmeņošanās.
- Izmēģini subproduktus! Pievieno savam uzturam iekšējo orgānu gaļu, lai izmantotu to augsto uzturvielu daudzumu.
- Lieto svaigus augļus un dārzeņus. Tie satur daudz šķiedrvielu, satur vērtīgus antioksidantus un palīdz uzturā uzturēt līdzsvaru.
- Izvēlies bioloģiski audzētu gaļu no vietējām saimniecībām. Tas ir videi draudzīgāk, kā arī – ja liellops ir barots ar dabīgu zāli, nevis graudiem, tad gaļa saturēs vairāk veselīgo omega-3 taukskābju un antioksidantu.
Noskaties video, Našķoties Zane pēta Veģetāru uzturu:
Gaļa uzturā, Pexels