Gārsa, foto:1188
Gārsas ir Apiaceae dzimtas augu ģints, kura dzimtene ir Eiropa un Āzijas rietumi. Tās ir ļoti sastopamas mūsu platuma grādos un pavasarī ļoti piemērotas ēšanai, jo to sastāvā ir vielas, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību. Lūk, kas par šo augu jāzina.
Ko gārsas dod veselībai?
Gārsām ir vairākas ārstnieciskās īpašības, turklāt tādas, kas ļauj uzlabot veselību vienkāršam cilvēkam un palīdz mazināt arī dažādas saslimšanas vai atvieglot to simtomus sasirgušajam. To galvenie ieguvumi ir:
- Tās izvada lieko šķidrumu no organisma, tāpēc ieteicams gārsas lietot cilvēkiem, kuri vēlas ķermeni atbrīvot no liekām vielām;
- Tās novērš hipovitaminozi jeb kāda noteika vitamīna trūkumu organismā;
- Tām piemīt organismu spēcinoša iedarbība un tās ļauj mazināt arī iekaisumus;
- Gārsas palīdz pie dažādām nieru un urīnpūšļu problēmām;
- Palīdz arī pie kuņģa un zarnu trakta problēmām;
- Tās palīdz pie C vitamīna deficīta un spēj pat ārstēt cingu;
- Gārsas pastiprina aknu detoksikācijas procesu;
- Tās spēj cīnīties ar dažādām anēmijas formām;
- Ārēji gārsas var lietot pret podagru un dažādām locītavu sāpēm;
- No gārsu saknēm gatavotās vannas palīdz poliartrīta gadījumā.
Kā gārsas lietot?
Kā minēts iepriekš, veselības stiprināšanas nolūkos var lietot gan gārsas lapiņas, gan tās sakni. Pavasarī, kad tās ir mazas un svaigas, tās var saplūkt un dzert kā tēju. Vēl kāds variants - pagatavo kokteili no gārsu lapiņām.
Kokteilis ar gārsu
- Saplūc sauju jauno, svaigo gārsu lapiņu, noskalo zem tekoša krāna ūdens;
- Liec blenderī pusi ābola, 1 bumbieru, 1 banānu, pielej nedaudz ūdens vai bērzu sulas;
- Sajauc visu blenderī.
- Izmanto sauju svaigo, nomazgāto gārsu lapiņu;
- Liec blenderī 2 nomizotus apelsīnus un pielej ūdeni. Ja kokteilis šķiet par skābu, pievieno nedaudz medu.
Šeit arī citi augi tavai veselībai:
- Nātres uzturā - kā uzņemt un kā palīdz veselībai?
- Augi tējā, kas nomierina, stimulē un spēcina;
- 5 attīrošās zāļu tējas pavasarim;
- Zaļā tēja – vai šo veselības eliksīru ir iespējams pārdozēt?
Gārsa, foto:1188