Uzkodas. Foto: Raizza Videna. Pexels.com
Ar alu vai bez alus, tas pēc katra
paša izvēles, bet skatoties hokeju kaut ko uzkost prasās pilnīgi noteikti.
Ķiploku grauzdiņi
Nepieciešams:
- Ķiploks
- Rupjmaize (ķieģelītis vai cita rupjmaize. Var izmantot saldskābmaizi)
- Eļļa
Pagatavošana:
Maizi sagriež gabaliņos vai šķēlītēs – kādus nu grauzdiņus gribēsies. Ja ir friteris vāra eļļā 5 minūtes. To var darīt arī katlā vai vienkārši apcepot maizītes uz pannas. Pēc tam to pārliek sietā, lai notekas liekā eļļa, pārkaisa ar sāli, pievieno sasmalcinātus vai caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus un kārtīgi samaisa.
Vēl grauzdiņus var grauzdēt cepeškrāsnī, aptuveni 180C 5 – 10 minūtes, sekojot līdzi to gatavībai.
Ja grauzdiņi tiek gatavoti kā maizes sķēles, tad ķiploku izspiešanas vietā, to var maizītēs ierīvēt, noberžot grauzdiņu ar ķiploku, Tad ķiploku garša būs intensīvāka.
Kraukšķīgs našķis – kartupeļu burbuļfrīti
Nepieciešams:
- Kartupeļi
- Olas baltums
- Kukurūzas ciete
- Augu eļļa cepšanai
- Sāls
Pagatavošana:
Kartupeli sagriež apmēram 1mm plānās šķēlītēs. Uz vienas šķēlītes uzkaisa kukurūzas cieti, uz otras uzsmērē olas baltumu un abas saliek kopā (cietei un baltumas jāatrodas pa vidu. Tā jāatkārto ar visām kartupeļu šķēlēm.
Kartupeļiem nogriež maliņas un dubultās, “salīmētās” šķēlītes fritē sakarsētā eļļā līdz burbuļfiti piepūšas. Tad tos izņem no eļļas, pārkaisa ar sāli un atkal apcep apmēram 2 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Baudi kopā ar mērcītēm vai vienkārši tāpat.
Garda ķiploku mērcīte dažādām uzkodām
Ķiploku mērcīte lieliski sader ar čipsiem, burkāniem, grauzdiņiem, sīpolu gredzeniem un citām gardām uzkodām. Turklāt to ir neticami viegli un ātri pagatavot!
Nepieciešams:
- Skābais krējums, 150 ml
- Ķiploks, 2 daiviņas
- Sāls, pēc garšas
Pagatavošana:
Krējumā iemaisa smalki sakapātu vai caur spiedi izspiestus ķiplokus, pievieno sāli pēc garšas. Ja ir vēlēšanās, var pievienot pēc garšas piparus, kapātas dilles, kaltētu paprikas pulveri, timiānu un citas garšvielas. Ja gatavo mērcīti tieši burkāniem, pievieno nedaudz kariju – nenožēlosi!
Izmēģini arī :
Uzkodas. Foto: Raizza Videna. Pexels.com