Kāpostu skābēšana, ekrānuzņēmums
Lai arī parasti kāpostus skābē no septembra beigām līdz novembra vidum, kas saistīts ar kāpostu ražās laiku, to var darīt cauru gadu, jo visas sastāvdaļas, ja ne Tavā dārzā, tad veikalā un tirgū gan ir pieejamas. Atšķirībā no veikalā nopērkamies skābētiem kāpostiem, mājās gatavotie kāposti nesatur nevēlamas piedevas, ir vitamīniem un labajām baktērijām bagātāki.
Kas jāņem vērā, ja vēlies skābēt kāpostus?
Ir jāizvēlas pietiekami liels trauks, kurā kāpostus skābēt. Mazam apjomam tas var būt arī palielāks katls vai kaut vai liela burka. Galvenais, lai trauks ir pietiekami tīrs.
Ja skābē kārtīgā koka mucā, tad pirms mazgāšanas mucas 3 dienas izmērcē tīrā ūdenī. Mazgā ar karstu ūdeni, kurā izšķīdināts 200g soda uz spaini.
Ja izvēlies skābēt plastmasas mucā, tad jāpārliecinās, ka mucas materiāls ir paredzēts pārtikas uzglabāšanai, iepriekš nedrīkst būt glabātas ķīmiskas vielas.
Skābējot katlā vai jebkurā citā emaljētā traukā, to mazgā ar sodu un vārošu ūdeni. Ja ir bažas, ka emalja ir bojāta un var veidoties nevēlamas ķīmiskas reakcijas skābšanas procesā, var traukā ieklāt biezu pārtikas plēvi.
Recepte:
- Svaigi kāposti
- Sāls
- Ķimenes
- Burkāni
- Bietes
Tāpat, var lietot arī skābus ābolus, dzērvenes.
Pagatavošana:
Skābēšanai paredzētā trauka apakšā ieklāj kāpostu lapas. Visas sastāvdaļas sarīvē, pa kārtām liek traukā, pieber garšvielas, un katru kārtu kārtīgi izspaida ar rokām līdz veidojas šķidrums. Tā kārtu pēc kārtas līdz trauks gandrīz pilns, atstājot 10cm brīvu vietu. Pa virsu klāj kāpostu lapas un novieto apmēram 16C - 18C siltā telpā skābt. Pēc dažām dienām izbaksta caurumus līdz pašam mucas vai trauka dibenam un uzliek slogu. Aptuveni 7-10 dienu laikā kāposti ir ieskābuši. Uzglabā 0C – 2 C temperatūrā.
Noskaties pievienoto video, lai redzētu, kā šis process veicams!
Lasi arī:
- Recepte: Pikantie kāpostu plācenīši ar ķiploku mērci
- Sautēti svaigie kāposti – vecmāmiņas recepte
Kāpostu skābēšana, ekrānuzņēmums