Ziemā mēdzam mainīt uztura ēdienkartes, kas nereti noved pie tā ka nemanot zaudējam kādu no vērtīgām uzturvielām ikdienas maltītēs. Lai uzturētu sirds un asinsvadu veselību, kā arī redzi normas robežās. Neaizstājamās omega-3 taukskābes ir tās, kas mums jāuzņem obligāti no ārpuses, jo organisms tās pats nesintezē.
Ar dārzeņiem omega-3 nevar pietiekami uzņemt
Lai arī omega-3 var uzņemt ar treknām zivīm - lašiem, skumbrijām, sardīnēm, siļķēm, anšoviem, ar linsēklām, valriekstiem un citiem produktiem, ne daudzie dārzeņi, ne gaļa mūsu ēdienkartē nesatur pietiekamu daudzumu omega-3. Lai ar uzturu uzņemtu pietiekamu daudzumu neaizstājamās taukskābes, ir burtiski katru dienu jāēd zivis, pietam, jo treknākas, jo tās vairāk satur polinepiesātināto omega-3.
Ja uzturā nesanāk uzņemt zivis ikdienā, tad jālieto papildus omega-3 produkti – zivju eļļa.
Kāpēc jāuzņem omega-3 taukskābes?
Omega 3 taukskābes uzlabo asinsvadu sistēmu, samazina trombu veidošanās, asinsvadu aizkaļķošanās, infarkta un pat insulta riskus. Arī samazina redzes problēmu riskus un uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas, kā arī sekmē smadzenēm asinsapgādi, uzlabo nieru darbūbu, arī nervu sistēmu un vēl, un vēl. Būtībā, ietekmē pozitīvi lielāko daļu orgānu darbību cilvēka ķermenī.
Lasi arī:
Omega–3 taukskābju karalienes – siļķe un skumbrija jeb makrele
Sieviete ziemā, Photo by Tamara Bellis on Unsplash