Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kādu eļļu izvēlēties – rafinētu vai nerafinētu?

Eļļa, foto - Pixabay

Eļļa, foto - Pixabay

Izvēloties veikalā eļļu, bieži vien rodas neizpratne, kāda ir atšķirība starp rafinēto un nerafinēto eļļu? Kurš no abiem eļļu veidiem ir vērtīgāks un kādu izvēlēties cepšanai vai salātiem?

Kā iegūst eļļu?

Eļļu iegūst, spiežot augu sēklas vai augļus ar aukstās vai karstās spiešanas metodi. Aukstajā spiešanas metodē sasmalcinātus riekstus vai augļus presē +60⁰C līdz +90⁰C, turpretim karstā spiešanas metodē izejvielu presē +100⁰C un augstākā temperatūrā. Auksti spiesta eļļa veselībai labāka, jo šādā eļļā tiek saglabātas minerālvielas un vitamīni.

Kādu eļļu izvēlēties?

Pircējam svarīga informācija ir eļļas attīrīšanas pakāpe, ko norāda uz etiķetes:

  • Nerafinēta eļļa ir attīrīta tikai no mehāniskiem piemaisījumiem. Tā ir specifiska gan garšas, gan krāsas, arī smaržas ziņā. Šī eļļa labi piemērota salātu un uzkodu pagatavošanai. To nav ieteicams izmantot cepšanai, jo svilst, piedeg, un ne pārāk patīkami smaržo, bet cepot šļakstās.
  • Hidratēta eļļa ir attīrīta no olbaltumvielām.
  • Rafinēta nedezodorēta eļļa ražošanas procesā attīrīta no ķīmiskiem piemaisījumiem un nogulsnēm.
  • Dezodorēta, tad tai nav arī ne specifiskas garšas, ne smaržas. Rafinēta eļļa vislabāk piemērota cepšanai un fritēšanai, kā arī dažādām mērcēm un marinādēm. Rafinētā eļļā saglabājas īpaši noderīgās taukskābes.

Uzzini arī citus vērtīgus padomus:

3 iemesli, lai pagatavotu gaļas ēdienu

Baltais slepkava sāls - ko tas nodara Tavam organismam?

Eļļa, foto - Pixabay

Eļļa, foto - Pixabay

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas