Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Kalcijs organismā – kāpēc un kad to jālieto?

Sieviete dzer pienu, foto - Pinterest

Sieviete dzer pienu, foto - Pinterest

Noteikti ir dzirdēts, ka kalcijs ir viena no svarīgām minerālvielām kaulu un zobu veidošanās pamatā. Kas liecina par kalcija trūkumu organismā un kad to lietot papildus?

Kāpēc kalcijs ir nepieciešams?

Pieauguša cilvēka organismā ir aptuveni 1400 gramu kalcija, no kā 99% veido kaulus un zobus. Tomēr tas nav viss! Kalcijs nodrošina asins recēšanu un kapilāru caurlaidību, tas ir vajadzīgs dažādu fermentu sastāva veidošanā, jo piedalās šūnu uzbudinājuma procesu regulēšanā un muskulatūras saraušanās procesā. Tas nodrošina arī normālu nervu impulsu pārvadi, mazina neiromuskulāro uzbudinājumu, kā arī piedalās B12 vitamīna uzsūkšanā un izmantošanā.

Kalcijs organismā veido uzkrājumus līdz 25 gadu vecumam. Sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā to iesaka uzņemt papildus, lai labāk veidotos bērna kaulu sistēma. Līdz 18 gadu vecuma kalcijs nepieciešams, lai veidotos veseli kauli un zobi, kā arī izvairītos no rahīta. Pēc 45–50 gadiem kalciju vajadzētu uzņemt nedaudz vairāk, jo veidojas kaulu lūzuma un citu kaulu slimību risks, piemēram, osteoporoze. Problēmas ar kalciju ir arī nieru slimniekiem.

Par kalcija trūkumu organismā var liecināt nestabila sirdsdarbība, paaugstināts asinsspiediens, sāpes kaulos, izteikta zobu bojāšanās un matu izkrišana bez zināma iemesla. Bet par kalcija pārdozēšanu var liecināt apetītes zudums, vemšana, vēdera aizcietējumi, slāpes, muskuļu tonusa pazemināšanās un pat atmiņas pavājināšanās.

Cik daudz kalciju dienā jāuzņem?

Pieaugušiem:

no 18 gadiem – 400–500 mg

19–50 gadu – 1000 mg (1 g)

51–70 un vairāk gadu – 1500 mg (1,5 g)

Bērniem:

1–3 gadi – 100 mg

4–8 gadi – 200 mg

9–18 gadu – 400 mg;

Grūtniecēm – 1500 mg (1,5 g)

Ārstniecības nolūkos: 1200–1500 mg un vairāk.

Kalcijs uzturā

Galvenie kalciju saturošie pārtikas produkti ir piens, biezpiens, siers, jogurts, zivis un zivju konservi, maize un zaļie lapu dārzeņi. Ja ar uzturu netiek nodrošināta pietiekama daudzuma kalcija uzņemšana, organisms šo mikroelementu sāk uzņemt no kauliem, kur izveidojušies krājumi.

Lai organisms varētu izmantot kalciju, jāzina:

  • Kopā ar kalciju ir jāuzņem arī D vitamīns.
  • Lai kalcijs stiprinātu kaulus un zobus, pietiekamā daudzumā jāuzņem arī fosfors.
  • Lai uzņemto kalciju izšķīdinātu, nepieciešami attiecīgi fermenti kuņģa zarnu traktā.
  • Pārmērīga kafijas, sāls lietošana paātrina kalcija izdalīšanos no organisma.
  • Kakao un melnā tēja negatīvi iespaido kalcija uzsūkšanos organismā.
  • Liels cukura, sāls, fosfātu un tauku daudzums uzturā samazina kalcija absorbciju organismā.
  • Kalcija uzsūkšanos var veicināt C vitamīns un to saturošie produkti.
  • kalcija uzsūkšanās spēju mazina ikviena gastroenteroloģiska rakstura slimība.

Uzzini arī:

Dzelzs trūkums organismā? Kas par to liecina?

Cinka deficīts - ko tas nodara veselībai?

Baltais slepkava sāls - ko tas nodara Tavam organismam?

Lūk, kas notiek, ja organismā nepietiek ūdens!

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...