Ķirbis (Pexels.com)
Rudenī dārza karalis noteikti ir ķirbis – tam ir vizuāli
estētiska forma, koša krāsa un daudz vērtīgu uzturvielu. 100 grami ķirbja satur 16 kalorijas, 2g ogļhidrātu,
0,75 gramus proteīna, 0,5g šķiedrvielu, 8mg C vitamīna, 19mg fosfora un 25mg
kalcija, kā arī dzelzi un vitamīnu B-6.
Kādi ieguvumi veselībai ir no ķirbja?
- Ķirbis ir viens no labākajiem beta-karotīna ieguves avotiem. Beta-karotīns ir spēcīgs antioksidants, kuru pēc uzņemšanas organisms pārstrādā vitamīnā A. Ikdienā uzņemot produktus, kas satur beta-karotīnu, tiek palielināta organisma spēja pretoties astmai un sirds slimībām, kā arī palēnināti novecošanas procesi.
- Tiek stiprināta imunitāte, pateicoties ķirbja mīkstumā un seklās esošajai beta-karotīna un C vitamīna kombinācijai. Pateicoties saņemtajām uzturvielām, organisms daudz efektīvāk spēj stiprināt imūnsistēmu.
- Ķirbja sēklas un mīkstums spēj absorbēt glikozi audos un iekšējos orgānos, kā arī regulēt glikozes līmeni aknās, tādejādi samazinot diabēta risku un kontrolējot veselības stāvokli, ja slimības fakts jau konstatēts.
- Ēdot ķirbi tiek uzņemtas šķiedrvielas, kas nodrošina regulāru vēdera izeju, palīdz veselīgā svara samazināšanas procesā un regulē cukura līmeni asinīs.
- Vitamīna C, vitamīna E un beta karotīna kombinācija, kas atrodama ķirbī, labvēlīgi ietekmē acu veselību un samazina risku saslimt ar deģeneratīvajām slimībām.
- Pētījumi pierādījuši, ka pateicoties augstajam beta-karotīna sastāvam, vīrieši, kuri regulāri lieto uzturā ķirbi, ievērojami samazina risku saslimt ar prostatas vēzi.
Ķirbis (Pexels.com)
Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas