Graudzāle, foto - Michael Callaghan, Unsplash
Klijas viennozīmīgi ir veselīgas mūsu organismam. Tomēr arī klijām, gluži, kā visiem produktiem, ir sava ēnas puse. Apskatīsim, kādi ir plusi un kādi mīnusi, lietojot klijas.
Kas vērtīgs klijās?
Klijas ir sasmalcināti labības graudu apvalki un graudu dīgļi, būtībā – tas, kas palicis pāri pēc graudu malšanas. Šo graudu apvalku sastāvā ir šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas (celuloze, hemiceluloze un lignīns), minerālvielas (kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs u. c.), ; B grupas vitamīni, karotinoīdi, kā arī olbaltumvielas. Graudu dīgļi satur vērtīgas taukskābes - linolskābi un linolēnskābi, un mononepiesātinātās oleīnskābes, kā arī E vitamīnu.
Kliju lietošanas plusi
Regulāri lietojot uzturā klijas, ir sekojošs labums:
- Organismā tiek pilnībā nodrošināti nepieciešamie vitamīni un minerālvielas;
- Tiek veicināta zarnu peristaltika (tiek paātrināta atkritumvelu izvadīšana;
- Uzlabo vielmaiņu;
- Stabilizē žultsskābju balansu un kavē žultsakmeņu veidošanos
- Labvēlīgi ietekmē resnās zarnas mikrofloru, kas samazina dažādas gremošanas sistēmas slimības;
- Veicina vēdera izeju;
- Stabilizē holesterīna līmeni asinīs;
- Samazina tauku uzsūkšanos organismā;
- Mazina toksisko vielu uzsūkšanos organismā;
- Darbojas kā dabīgs antioksidants, aizkavē novecošanos.
Kliju lietošanas mīnusi
- Var rasties vēdera uzpūšanās. Tādā gadījumā kliju daudzums uzturā jāsamazina.
- Klijas var radīt aizcietējumus. Lai tā nenotiktu klijas vienmēr jālieto kopā ar lielu daudzumu šķidruma. Uz 1 ēd.k. kliju nepieciešams uzdzert aptuveni 1 glāzi šķidruma.
- Klijās uzkrājas ķīmiskas vielas un smagie metāli, kurus izmanto zemes mēslošanai, kaitēkļu un slimību apkarošanai, sēklu kodinātājos.
- Ja ir akūtas gremošanas sistēmas slimības, klijas drīkst lietot tikai ar ārsta atļauju.
Cik daudz klijas lietot?
Klijas nav ieteicams sākt lietot uzreiz lielā daudzumā, jo var izraisīt vēdergraizes. Vēlamais daudzums - 1 tējkarote dienā, ko pakāpeniski palielina, bet ne vairāk par 3–4 ēd.k. dienā.
Ilgi glabātas klijas kļūst rūgtenas, kas notiek nepiesātināto taukskābju oksidēšanās dēļ.
Enerģijas daudzums 100 gramos kliju var mainīties no 120 līdz 300 kcal, kas atkarīgs no labības graudu apstrādes veida.
Citi noderīgi raksti:
- Kāds ir dzelzs daudzums uz 100g dažādos produktos?
- Tu būsi šokā, zinot šo par čia sēklām!
- Produkti organisma attīrīšanai
Graudzāle, foto - Michael Callaghan, Unsplash