Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Ko darīt, lai siers ilgāk saglabājas svaigs un aromātisks?

Siera uzglabāšana, Image by Waldrebell from Pixabay

Siera uzglabāšana, Image by Waldrebell from Pixabay

Siers ir viens no ikdienā visbiežāk lietotajiem pārtikas produktiem. Taču problēmas parasti sagādā tā uzglabāšana. Kamēr siers ir svaigs un mīksts – tas ir gards, bet visai ātri siers mēdz apvilkties ar pelējumu, sakalst un jau pēc dažām ledusskapī pavadītām dienām atvērtā veidā zaudē savu sākotnējo aromātu. Lūk, apkopojām dažus padomus, kas palīdzēs sieru ledusskapī ilgāk uzglabāt svaigu.

Siera iepakojuma izvēle

Iesaka neglabāt pliku sieru plastmasas iesaiņojumā. No vienas puses, tas patiešām ir ērti, taču īpaši gardēži apgalvo, ka siers ar laiku pievilksies ar plastmasas aromātu. Kas maskē paša siera garšu.

Lai siers ilgāk saglabātos svaigs, vēlams to iesaiņot sviestpapīrā un tad var ievietot daļēji noslēgtā plastmasas maisiņā, ļaujot sieram elpot un vienlaikus papīrs radīs barjeru starp sieru un plastmasu. Var papīra vietā izmantot arī alumīnija foliju.

Sieram, kā zināms, ir savs dabisks specifisks aromāts, no kurām nozīmīgākā ir amonjaka asā smarža. Ja siers tiks iesaiņots pārāk cieši un neelpos, ir risks, ka šī specifiskā garša paliks arvien asāka, savukārt, ja tas paliks vaļējs – drīz pēc tā var smaržot viss ledusskapis un siers sažūs. Vēlams sieru iesaiņot, bet vienlaikus atstāt pietiekami brīvu.

Sieriem, kas stipri svīst, iesaka katru reizi pēc tā iztīšanas nomainīt ietinamo papīru – tas ļaušot ilgstošāk saglabāt svaiga siera īpašības.

Mīkstie un svaigie sieri ir atšķirīgi jāglabā

Mīkstie sieri, piemēram, mozzarella, ricotta un chèvre, ir daudz svaigāki nekā ilgi noturēti sieri un var ļoti ātri sabojāties, ja tiem nav pievienoti nekādi konservanti. Lielākoties šie sieri jāuzglabā aizzīmogotos oriģinālajos traukos.

Jāņem vērā, piemēram, mazāki gabaliņi vieglāk izžūst, un tie jāglabā sālīšanas šķīdumā.

Nomainiet sālījumu, ja tas kļūst dīvains – tam parādās specifiska smaža vai duļķains skats. Tādā gadījumā šo šķidrumu var aizstāt ar sālsūdeni. Siers daļu ūdens uzsūks, tādēļ noregulējiet sāls daudzumu tādu, lai siers būtu tik sāļs , cik vēlaties.

Izmantojiet eļļu, lai novērstu pelējuma veidošanos

Ja sieru uzglabāsiet vaļēji – tas ātri sakaltīs un var sākt arī pelēt, tomēr ir iespēja šo novērst. Ieziediet siera vaļējās daļas ar olīveļļu vai sviestu un pēc tam varat glabāt hermētiskā traukā ledusskapī. Pat, ja pelējums sāks veidoties – tas būs uz eļļainās kārtiņas, nevis uz paša siera – līdz ar to būs viegli noņemams.

Vai zināt citus padomus un trikus, lai siers būtu svaigs? Padalieties ar mums komentāros!

Lūk, arī dažas receptes siera cienītājiem!


Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...