Sieviete ēd. Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Mēdz teikt, ka mūsdienās 40
gadi ir jaunie 30. Tomēr, iesoļojot četrdesmitgadnieču pulciņā, sievietes
organisms šķietami šķērso kādu neredzamu robežu, pēc kuras daudz rūpīgāk jāseko
līdzi gan uzturam, gan dzīvesveidam un fiziskajām aktivitātēm. Daudzas lietas,
kurām agrāk nepievērsi uzmanību, hormonu izmaiņu dēļ, atstāj spēcīgu iespaidu. Sasniedzot
40 gadu slieksni, sievietes ķermenis daudz lēnāk ražo jaunības hormonu
“estrogēnu”, kas savukārt kavē ātrāku metabolismu. Tā ietekmē pat dāmām, kuras
visu dzīvi lepojušās ar slaidu ķermeni, ir lielāks risks kļūt apaļīgākām. Tāpat
līdz ar gadiem sieviete divreiz ātrāk kā vīrieši zaudē muskuļu masu, kas cīņu
ar lieko svaru padara vēl izaicinošāku. Tāpēc īpaši jāseko līdzi tam, ko liec
uz šķīvja, jo uzturs ietekmē ne tikai ārējo izskatu, bet arī pašsajūtu un
veselību – palīdz regulēt asinsspiedienu, cīnīties ar diabētu, osteoporozi un citām
saslimšanām.
Ko ēst un kā uzturēt sevi formā arī pēc “maģiskā” – 40 gadu vecuma? Lūk, vērtīgi padomi uztura plāna veidošanai:
- Uzturā pēc iespējas biežāk lietot dažādus augļus
- Priekšroku dod pilngraudu produktiem
- Izvēlies “liesus” produktus ar samazinātu tauku saturu – pienu, jogurtu, sieru un citus.
- Katrā maltītē ēd proteīnu saturošus produktus – liesu vistas vai tītara gaļu, jūras produktus, olas, pupiņas un zirņus, riekstus, dažādas sēkliņas
- Produktu gatavošanā un salātiem lieto olīveļļu
- Papildus uzņemtais cukurs, kas pievienots desertiem, dzērieniem, nedrīkst pārsnieg 10% no ikdienā uzņemtā kaloriju apjoma
- Produktus, kuri satur piesātinātās taukskābes, uzturā lieto iespējami reti
- Centies pēc iespējas mazāk uzturā lietot sāli - sāls organismam ļoti kaitē.
Eksperti neiesaka dienā uzņemt vairāk par vienu glāzi alkohola saturošos dzērienus. Taču, ja vēlies saglabāt slaidu vidukli, no tā ieteicams atturēties vispār.
Hormona līmeņa svārstību dēļ pēc 40 gadu sasniegšanas sievietes biežāk jūt izsalkumu. Tāpēc veidojas “apburtais loks” – ēdam vairāk un biežāk, bet patērējam mazāk kalorijas. Turklāt nereti liekie tauciņi uzkrājas tieši jostas vietā, kur ar tiem cīnīties ir īpaši grūti.
Lai uzlabotu vielmaiņu:
- Ieturi šķiedrvielām bagātas maltītes
- Neaizmirsti, cik svarīga ēdienreize ir brokastis
- Vingro
- Dzer daudz ūdens – vismaz 8 glāzes dienā. Ja dzer no krāna - apsver ūdensfiltra iegādi.
- Izgulies, Miegam jābūt kvalitatīvam, ja nespēj pagulēt, padomā, vai tev nav miega traucējumi.
- Ja veselība atļauj, maltītes bagātini ar asākām piedevām – Kajennas pipariem, papriku, ingveru
Diemžēl mūžīgās jaunības noslēpumu vēl neviens nav atklājis, taču katra paša rokās ir rūpēties par sevi, savu veselību, reizē arī palēninot novecošanās procesus. Piedāvājam sarakstu ar produktiem, kurus, sasniedzot 40 gadu vecumu, iespējami biežāk iekļaut ēdienreizēs.
- Spināti – satur K vitamīnu, kas uzlabo kaulu stiprumu un struktūru. Tāpat rūpējas par veselīgu redzi
- Mandeles – lai arī veselīgi ir visi rieksti, mandeles izceļas īpaši. Apēdot katru dienu 10 mandeles, samazināsi holesterīna līmeni un sirds slimību risku.
- Brokoļi – satur maz kaloriju un ir bagāti ar A, C un K vitamīniem. Sastāvā esošais luteīns palīdz novērst kataraktas risku
- Avokado – tas ir īsts “superauglis”, kas apgādās organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Taču atceries, ka tas satur arī daudz kaloriju.
- Kokosriekstu eļļa – stiprina matus un ādu, samazina holesterīna līmeni, palīdz cīņā ar lieko svaru
Lasi arī:
Sieviete ēd. Photo by Andrea Piacquadio from Pexels