Makreles, foto - Edouard Dognin, Unsplash
Viena no vērtīgākajām uztura sastāvdaļām, kas būtiski ietekmē veselību, ir tieši omega-3 taukskābes. Diemžēl, mūsu platuma grādos dzīvojošiem tās organismā pietiekami neizstrādāja, tādēļ nākas šīs veselīgās taukskābes regulāri papildus uzņemt ar uztura bagātinātājiem. Taču ir metode, kā, nelietojot uztura bagātinātājus, uzturēt omega-3 taukskābes pietiekamā daudzumā, turklāt vēl garšīgi paēst, apmierinot sāta sajūtu – uzturā iekļaujot siļķes un skumbrijas jeb makreles!
Kādēļ nepieciešamas omega-3 taukskābes?
Omega-3 ir polinepiesātinātās taukskābes un skaitās organismam nepieciešamākie veselīgie tauki. Šīm neaizstājamām taukskābēm ir ļoti daudz pozitīvu īpašību, kas tiešā veidā uzlabo mūsu veselību – samazina holesterīna līmeni asinīs, tādējādi samazinot sirds un asinsvadu slimību riskus, tai skaitā sirds aritmiju. Arī uzlabo asinsvadu stāvokli un šķidrina asinis, samazina asinsvadu slimības riskus pat par 40%! Omega-3 labvēlīgi ietekmē smadzeņu veselību un redzi, uzlabo atmiņu. Tām piemīt pat pretiekaisuma iedarbība un samazina dažādus vēža veida rašanās riskus. Tieši polinepiesātinātās taukskābes ir iesaistītas bioloģiski aktīvu vielu sintēzē, kā arī piedalās šūnas apvalka veidošanā. Siļķēs un skumbrijās esošais D vitamīns stiprina kaulus un uzlabo nieru darbību. Organisms pietiekamā daudzumā neražo polinepiesātinātās omega-3 taukskābes, tādēļ katram vismaz pāris reizes nedēļā nepieciešams uzņemt šos veselīgos taukus ar ēdienu. Visvairāk šīs taukskābes atrodamas jūras produktos, jo sevišķi makrelēs un siļķēs.
Kādēļ tieši skumbrijas un siļķes iekļaut uzturā?
Šīs zivis ir īstas omega-3 karalienes! Skumbrijās ir pat divas reizes vairāk omega-3 polinepiesātinātās taukskābes nekā lašos! Skumbrijas un siļķes satur selēnu, fosfatidilserīnu, B12, A un D vitamīnus. Un tikai viena makreles fileja satur vairāk kā 100% omega-3, D vitamīna, dienas normas nepieciešamo daudzumu. Turklāt, garšas ziņā tās ir īpaši aromātiskas. Savukārt siļķēs ir daudz vairāk olbaltumvielu nekā vairumam zivīs, kas ir lielisks enerģijas avots. Vien 190g siļķes nodrošina joda nepieciešamo dienas daudzumu.
Papildini sava veikala plauktus un ēdināšanas iestādes ēdienkarti ar zivju produkciju!
Tā kā makreles un siļķes ir veselīgākas par vairumu jūras produktu, kā arī ir draudzīgākas cenas ziņā, šīs zivis un izstrādājumi ir īpaši pieprasīti tirgus segmentā. Ne tikai pārtikas veikaliem un tirgum tas ir ienesīgs finansiāls avots, bet arī ēdināšanas iestādēm. Pietam, runa neiet tikai par finansiālo aspektu, bet arī par plašu ēdienkartes spektru, ar ko palutināt savus klientus - ceptas, kūpinātas, vārītas un visādi citādi pagatavotas organismam tik ļoti veselīgās un gardās skumbrijas un siļķes iekļaujas katrā ēdienkartē.
Zivju bāze “LMIKO” piedāvā par
izdevīgām cenām vairumtirdzniecībā iegādāties dažādu saldētu jūras produkciju –
Atlantijas makreles jeb skumbrijas, siļķes, savorīnus jeb sviestzivis, lašus,
foreles, brētliņas, hekus, sarkanasarus. Papildus piedāvājuma klāstā ir arī filejas,
gabaliņi, mugurkauli un cita apstrādāta veida produkcija. Jūras produkcija
importēta no Norvēģijas, Islandes, Čīles, Lielbritānijas un Eiropas.
Makreles, foto - Edouard Dognin, Unsplash