Ceļmallapas, foto 1188
Ceļmallapu sīrups lieliski noder pret saaukstēšanos, klepus un bronhīta. Daba ir cilvēkam devusi visu, lai tas varētu noturēt savu veselību kārtībā, jāprot vien pareizi pagatavot un izmantot ārstnieciskos augus. Arī ceļmallapu sīrupu vari pagatavot mājās, lai noglabātu to rudens saaukstēšanās gadījumiem.
Nepieciešams:
- Ceļmallapas, 2 pilnas saujas
- Citroni, 2 gb.
- Apelsīns, 1 gb.
- Cukurs, 1 kg.
Augstāk minētais sastāvdaļu daudzums noderēs, lai pagatavotu vienu litru ceļmallapu sīrupu.
Pagatavošana:
Ceļmallapas noskalo, nosusina un sablendē vai samaļ ar gaļas mašīnu. Sablendē vai samaļ arī apelsīna un citrona mīkstumu. Masu apber ar cukuru un nostādina diennakti.
Nākamā dienā visu karsē katlā uz mazas uguns 20 – 30 minūtes, nokāš un car sietu vai dubultu marli izspiež atlikušo sīrupu. To salej sterilizētās burkās un aizvāko. Kad atdzisis, uzglabā ledusskapī.
No biezumiem veido nelielas bumbiņas, izklāj uz šķīvja vai paplātes un liek ledusskapī nostāvēt 24h. Pēc diennakts tās saliek burkās, aizvāko un turpmāk uzglabā ledusskapī. Otrs variants tās kaltēt cepeškrāsnī 150C 5 – 8 minūtes. Tad tās kļūs sausākas un ilgāk uzglabāsies. Var ēst kā našķi pa retam vai tad, kad sāp kakls.
Lasi arī:
- Sīpolu sīrups pret klepu
- Cidoniju sīrups – pavisam viegla recepte ziemas vitamīnu devai
- Lai dzīve saldāka! Gatavojam ceriņziedu, nātru un piparmētru sīrupus
Ceļmallapas, foto 1188