Vai svētki vispār ir iedomājami bez kūkas? Svētki ir arī tad, ja pie Tevi ierodas sen gaidīti viesi, bez iemesla apsveikt Tevi dzimšanas dienā vai vārda dienā, bet vienkārši tāpat. Padari draugu un radu apciemojumu par īstiem svētkiem – izcep gardu kūku no “Vakariņš ar savējiem”!
Nepieciešams:
Cepumu kārtām (10x 20 cm diametrā) - 12 plāksnes:
- 2 olas
- 185 g cukura
- šķipsna sāls
- 100 g medus (derēs gan sacietējis, gan šķidrs)
- 100 g sviesta
- 1 tējk dzeramās sodas
- 440 g miltu
750 ml skābais krējums
150 gr pūdercukurs
Pagatavošana:
Gatavo biskvīta ripas. Katliņā ar mikseri sakuļ olas ar
cukuru un sāli līdz gaisīgai masai. Pievieno sviestu un medu, pakāpeniski
uzkarsē līdz tas izkūst, nepārtraukti maisot.
Pievieno sodu – viss nedaudz putosies un kļūs gaisīgāks. Maisa līdz putošana
samazinās, tad
noņem no plīts.
Iemaisa miltus, bet kad kļūst grūti to darīt ar karoti, mīcīšanu turpina ar
rokām, pievienojot vēl miltus pēc vajadzības. Miltus pievieno tikai tik daudz,
lai mīkla neliptu pie rokām.
Mīklu ietin pārtikas plēvē un vismaz uz 30 minūtēm liek atpūsties ledusskapī. Atdzisušo
mīklu izrullē 20 cm ļoti plānās ripās. Vienu ripu cep apmēram 5 minūtes. Arī
atgriezumus cep kopā ar ripu, tie būs nepieciešami drumstalām.
Ripas atdzesē, kārtām un bagātīgi smērē ar krēmu, kas tiek gatavots, saputojot
skābo krējumu ar pūdercukuru.
Kūku dekorē ar atgriezuma drupinājumiem un augļiem pēc sirds patikas. Pirms
pasniegšanas kūku notur ledusskapī vismaz diennakti.
Pagatavo arī:
- Recepte: Prjaņiku kūka no “Vakariņš ar savējiem”
- Burkānkūka no “Vakariņš ar savējiem”
- Mango deserts no “Vakariņš ar savējiem”
- Rīsu nūdeles ar zilo sieru no “Vakariņš ar savējiem”
- Laša tartars