Šašliks (Image by anialaurman from Pixabay)
Jāņi bez šašlika nav iedomājumi. Protams, cepamgaļu var iegādāties arī veikalā, taču daudz gardāk būs, ja pie gatavošanas ķersies paša spēkiem Teju katram ir savi īpašie knifiņi, kā gaļu iemarinēt tā, lai tā būtu sulīga un jāņabērnu atmiņās paliktu vēl ilgi. Taču tiem, kuri pie gaļas marinēšanas šogad ķersies pirmo reizi, noteikti ir virkne jautājumu - kādu gaļu izvēlēties un cik ilgi to vajadzētu turēt marinādē? Izmantot etiķi vai daudz maigāko kefīru? Pieredzējuši kulināri iesaka marinēt svaigu, nevis iepriekš sasaldētu gaļu – tā šašliks izdosies daudz sulīgāks. Cūkgaļu (vēlams izvēlēties kakla karbonādi) vajadzētu gatavot vismaz trīs dienas pirms cepšanas – lai garšas savelkas un gaļa izdodas īpaši garšīga. Tomēr ir virkne marinādes, kuras savu darbiņu padarīs pāris stundu laikā – no rīta iemarinējot, gaļa būs gatava cepšanai jau pēcpusdienā.
Visbiežāk kā “bāzi” gaļas marinēšanai izmanto etiķi, citronskābi, olīveļļu, sīpolus, tadžiku, sojas mērci, minerālūdeni, kefīru, majonēzi vai granātābolu sulu. Tie, kuri priekšroku dod neparastākām garšām, marinādei izmanto, piemēram, kivi vai rabarberus. Būtisks nosacījums, lai gaļa izdotos patiešām lieliska un iemarinētos ātrāk – gaļas gabali pēc marinādes pievienošanas ar rokām labi jāizmīca – lai mīkstinātu gaļas šķiedras un piedevas labāk tajā iesūktos. Aicinām ielūkoties dažās vienkāršās gaļas marinēšanas metodēs, kas varētu noderēt jau šajos svētkos. Turklāt atceries, ja gadījies gaļu iemarinēt tā pavairāk un šašliks palicis pāri, to droši var sasaldēt un izcept citā reizē – atsaldēta marinētā gaļa būšot pat vēl mīkstāka un sulīgāka.
SULĪGS CŪKGAĻAS ŠAŠLIKS ĀTRAJĀ CITRONSKĀBES MARINĀDĒ
Nepieciešams:
- 1kg cūkgaļa
- 1tk citronskābe
- 1 ēdamkarote sāls
- 1 ēdamkarote cukurs
- 1 sīpols
- 1 diļļu buntīte
- 3 tomāti
- Šašliku garšviela
SULĪGAIS ŠAŠLIKS GRANĀTĀBOLU SULAS MARINĀDĒ
Nepieciešams:
- Gaļa
- Sīpoli
- 1l 100% granātābolu sula
- Sāls un pipari
Sīpoliem jābūt tikpat daudz, cik gaļai – piemēram, 3 kilogrami gaļas un 3 kg sīpoli. Sāls, pipari pēc garšas. Gaļu sajauc ar granātābolu sulu, sīpoliem un atstāj vismaz uz 12 stundām, ik pa laikam apmaisot. Šajā marinādē gaļa būs īpaši mīksta, sulīga un izcepsies ļoti ātri.
KEFĪRA MARINĀDE ŠAŠLIKAM
Nepieciešams:
- Cūkgaļa – 1 kg
- Kefīrs – ½ l
- Laims – 1 gab.
- Citrons – 1 gab.
- Pētersīļi – 1 bunte
- Piparmētras – 1 bunte
- Olīveļļa – 1 šļuka
Šašliks (Image by anialaurman from Pixabay)