Reitumeiropas Ziemassvētku tirdziņos gaisā virmo ne tikai svētku sajūtas, bet arī kārdinoša karstvīna smarža. Siltais un aromātiskais dzēriens ir lielisks papildinājums svētku galdam, jo tā pikantā garšvielu buķete var droši spēkoties ar sutināto kāpostu un cepešu aromātiem un tā nemaz nezaudē, bet kā reizi tieši komplimentē mājās gatavoto gardumu klāstu.
KLASISKAIS KARSTVĪNS
Vajadzēs:
- 1 pudele sausā sarkanvīna
- 1 šķēlēs sagriezts apelsīns
- 1/4 glāzes brendija
- 1/4 glāzes medus vai cukura
- 8 krustnagliņas
- 2 kanēļa mizas standziņas
- 2 anīsa zvaigznītes
Visas sastāvdaļas lej un liek katliņā un maisot karsē līdz cukurs izkusis. Ja nevēlaties, lai viss alkohola saturs iztvaiko - nenovediet karstvīnu līdz vārīšanās temperatūrai.
GRANĀTĀBOLU KARSTVĪNS
Vajadzēs:
- 1 l karstvīna
- 1 glāze apelsīnu sulas
- 1 glāze granātābolu sulas
- 1/3 glāzes brūnā cukura
- 2 kanēļa mizas standziņas
- 5 krustnagliņas
- 5 anīsa zvaigznītes
- 2 šķēlēs sagriezti apelsīni
- 3/4 glāzes nolobīta granātābola
Karstvīnu un sulas lej katliņā un karsē. Pievieno cukuru, kanēli, krustnagliņas, anīsu un 1 šķēlēs sagriezto apelsīnu. Karsē līdz cukurs izkusis. Pasniedz glāzēs, dekorē ar apelsīna šķēli un svaigo granātābolu.
BALTAIS KARSTVĪNS
Vajadzēs:
- 1 pudele sausā baltvīna
- 1 šķēlēs sagriezts apelsīns
- 1/4 glāzes brendija
- 1/4 glāzes cukura
- 8 krustnagliņas
- 2 kanēļa mizas standziņas
- šķipsniņa vaniļas cukura
- šķipsniņa kardamona
Visas sastāvdaļas lej un liek katliņā un maisot karsē līdz cukurs izkusis.
SARKANVĪNA SANGRIJA
Vajadzēs:
- 1 l kartsvīna
- 1 glāzes dzērveņu sulas
- 1 glāze svaigu dzērveņu
- 1/2 glāze apelsīnu liķiera
- 1/4 glāze brūnā cukura
- 2 kanēļa mizas standziņas
- 1 apelsīna miza
- 2 āboli
Karstvīnu, dzērveņu sulu, apelsīnu liķieri lej katliņa un pievieno brūno cukuru, kanēļa miziņas un apelsīna mizu. Maisot karsē līdz cukurs izkusis, bet neuzvāra.
Dzērienam pievieno kubiņos sagrieztus ābolus un dzērvenes. Var pasniegt siltu, vai arī atdzesēt, jo šī karstvīna sangrija būs garda arī atdzesēta.
KARSTVĪNA SĪRUPS
Vajadzēs:
- Pudele sausa sarkanvīna
- 1 glāze brūnā cukura
- 1 apelsīna miza
- 1 vaniļas pāksts
- 2 kanēļa mizas standziņas
- 5 kardamona graudi
- 2 anīsa zvaigznes
- puse vesela muskatrieksta
- 3 tējkarotes rozā piparu
Pikantās garšvielas liek uz pannas un karsē 2-3 minūtes līdz jūtams aromāts. Garšvielas liek katliņā, pievieno uz pusēm pārgrieztu vaniļas pāksti, apelsīna mizu un vīnu. Maisījumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazina karstumu, bet turpina sildīt vēl kādas 30-40 minūtes līdz tas reducējas un kļūst biezāks. Atdzesē. Lieliska piedeva Ziemassvētku laika desertiem, piemēram, pārlejiet to vaniļas saldējumam, vai pankūkām ar putukrējumu! Gardi!
Vairāk lasi:
Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas