Krese (Image by Thanks for your Like • donations welcome from Pixabay)
Varētu teikt, ka mirozaļumi ir īsta vitamīnu “bumba”, jo to sastāvā ir ļoti daudz organismam vērtīgu vielu, turklāt tos jebkurš pavisam viegli var izaudzēt uz savas mājas palodzes. Kādas tieši ir mikrozaļumu vērtīgākās vielas un kurus no tiem būtu vairāk jālieto uzturā? Raudzījām noskaidrot.
Brokoļu dīgsti un diedzētās sēklas
Diedzētas brokoļu sēklas ir teicams šķiedrvielu avots. To dīgsti satur A, C, Fe, E, B, Ca un S vitamīnus, kā arī minerālvielas un fermentu, kas kalpo vēža profilaksei. Brokoļu diedzētās sēklas un dīgstus ir ieteicams ēst cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī profilaktiski šo slimības risku mazināšanai. Tas ir ļoti diētisks produkts, ko vari pievienot salātiem un gaļas un zivju ēdieniem.
Rukolas dīgsti
Atšķirībā no rukolas lapām dīgstiem ir patīkama garša. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām, olbaltumvielām, enzīmu un omega 3 taukskābēm. Tie organismam sniedz A, C, F un B vitamīnus, kā arī minerālus un aminiskābes. Rukolas dīgsti veicina gremošanu, organisma attīrīšanos un detoksikāciju, kā arī stiprina imūnsistēmu, uzlabo asinsriti un nostiprina nervu sistēmu. Tie ir izcils enerģijas avots. Pievienojami makaronu ēdieniem, salātiem mērcēm un zupām.
Kreses
Krese ātri dīgst, tāpēc tās var sēt vairumā. Vitamīniem bagāts un ļoti vērtīgs pārtikas produkts. Ja lietosi krese uzturā regulāri, ķermenim uzlabosies asinsrite, stabilizēsies asinspiediens, kā arī varēsi novērst dažādas problēmas – klepu, bronhītu, čūlas, locītavu iekaisumu un citu. Kreses ieteicams lietot uzturā, ja vēlies uzlabot gremošanu un regulē vielmaiņu. To sastāvā ir kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs un dažādi vitamīni.
Redīsu dīgsti
Redīsu dīgsti bieži vien ir pārdošanā arī pārtikas veikalos. Tajos ir uzņemti vitamīni, olbaltumvielas, minerālvielas, mikroelementi un aminoskābes. Tie satur arī ļoti daudz C vitamīna, kas paaugstina imunitāti. Redīsu dīgstu sastāvā ir antioksidanti, kas kavē organisma novecošanās procesu, un augsts sēra saturs, kas ir būtiski ādas, matu un nagu veselības stāvoklim. Izmanto tos salātos, dažādos dārzeņu ēdienos un kā ēdienu dekorus.
Pupiņu dīgsti
Top 5 mikrozaļumu topu noslēdzam ar diedzētām pupiņām. Tās ir garšīgas, kraukšķīgas un piešķir ēdienam svaigumu. To sastāvā ir E, B2, B1, B6 un B3 vitamīni, un minerālvielas. Pupiņu dīgsti samazina holesterīna līmeni asinīs un iedarbojas kā spēcīgs antioksidants. Lieto tos kā piedevu salātiem, rīsiem, makaroniem un sautējumiem.
Lasi arī šos rakstus:
- Kā uz palodzes izaudzēt mikrozaļumus un diedzēt sēklas?
- Augļu varavīksne - kādas uzturvielas ir dažādu krāsu augļos un dārzeņos?
- Lūk, 6 padomi, kā veselībai pielietot egļu skujas!
- Kas ir Tibetas piena sēne un ko tā dod veselībai?
Krese (Image by Thanks for your Like • donations welcome from Pixabay)