Kivi, Image by Shutterbug75 from Pixabay
Lai gan daudziem cilvēkiem garšo kivi, pastāv viedokļu nevienlīdzība par to, vai kivi miziņa ir jāēd. Tehniski āda ir ēdama, taču dažiem cilvēkiem nepatīk tās tekstūra. Uzzinot, kādi ir kivi mizas ēšanas plusi un mīnusi, iespējams, liks Tev turpmāk kivi ēst ar mizu.
Kivi miziņa ir veselīga
Kivi miza satur augstu uzturvielu koncentrāciju, jo īpaši šķiedrvielas, folātu un E vitamīnu:
- Šķiedra baro labās baktērijas, kas dzīvo zarnās. Diēta ar augstu šķiedrvielu saturu ir saistīta ar zemāku sirds slimību, vēža un diabēta risku
- Folāts ir īpaši svarīga barības viela šūnu augšanai un dalīšanai, un tā var palīdzēt novērst nervu defektus grūtniecības laikā.
- E vitamīnam piemīt spēcīgas antioksidanta īpašības. Tas palīdz saglabāt šūnas veselīgas, novēršot brīvo radikāļu bojājumus.
Ēdot kivi mizu, tās šķiedrvielu saturs var palielināties par 50%, folāts - par 32% un E vitamīna koncentrācija paaugstināties par 34%, salīdzinot ar tikai mizota kivi ēšanu.
Tā kā daudzi cilvēki uzturā nelieto pietiekami daudz šo uzturvielu, kivi ēšana ar mizu ir viens vienkāršs veids, kā palielināt vērtīgo vielu uzņemto daudzumu.
Kivi miza satur arī daudz antioksidantu, kas ir lielākā koncentrācijā nekā augļa mīkstumā. Tā kā kivi mizas ir bagātas gan ar ūdenī, gan taukos šķīstošiem antioksidantiem, tās nodrošina spēcīgu antioksidantu aizsardzību visam ķermenim.
Kivi mizas ēšanas mīnusi
Kivi mizas ēšana dažiem cilvēkiem var būt nepatīkama gan neskaidras tekstūras, gan sīvās garšas dēļ.
Ja traucē kivi pūciņa, to var viegli noņemt, beržot augļus ar tīru dvieli, tīrot tos ar dārzeņu suku vai viegli nokasot ar karoti. Ja vēlies noņemt kivi mizu, vienkārši sagriez to ar nazi vai nogrieziet vienu kivi galu un izmantojiet karoti, lai izņemtu mīkstumu.
Kivi var radīt sīvu un pat sāpošu sajūtu mutes iekšpusē. Tas ir saistīts ar dabiski sastopamiem kalcija oksalāta kristāliem, ko sauc par rafīdiem, kas var saskrāpēt maigo ādu mutē. Šie mikroskopiskie skrāpējumi kopā ar skābi augļos var izraisīt nepatīkamu dzelošu sajūtu. Augļu mizošana var palīdzēt mazināt šo efektu, jo mizā ir augsta oksalātu koncentrācija. Tomēr rafīdi ir arī augļa mīkstumā. Nobrieduši kivi mēdz kairināt muti mazāk nekā tikko nogatavojušies augļi, jo mīkstā mīkstums aiztur dažus rafīdus un samazina to ietekmi.
Kāpēc ir vērts ēst kivi?
Neskatoties uz mazām nebūšanām, kas var izraisīt alerģisku reakciju, kivi ir ļoti veselīgs:
- Tiek uzlabots holesterīna līmenis: Patērējot divus kivi dienā astoņas nedēļas, palielinās sirdij veselīgais holesterīna līmenis, paaugstinās antioksidantu līmenis asinīs un samazinās bīstamā holesterīna oksidēšanās.
- Pazeminās asinsspiediens: dažos pētījumos ir pierādīts, ka 3 kivi ēšana dienā pazemina asinsspiedienu vidēji par 10 punktiem 8 nedēļu laikā.
- Veicina dzelzs uzsūkšanos: kivi savienošana ar pārtiku, kas bagāta ar dzelzi, var palielināt dzelzs uzsūkšanos un palīdzēt izlabot dzelzs deficītu.
- Paaugstinās imunitāte: kivi ēšana ir saistīta ar uzlabotu imunitāti un var palīdzēt mazināt kakla iekaisumus.
- Uzlabojas gremošana: kivi satur fermentu, ko sauc par aktinidīnu, kas var palīdzēt ķermenim vieglāk sagremot olbaltumvielas pārtikā.
- Samazinās aizcietējumi: kivi šķiedra var palīdzēt mazināt aizcietējumus un atvieglot zarnu kustību, ja to lieto divas reizes dienā.
Šajos pētījumos tika izmantota kivi mīkstums, taču ir pamatoti uzskatīt, ka tādus pašus ieguvumus veselībai var gūt, ēdot augļus kopā ar mizu.
Kam vajadzētu izvairīties no kivi ēšanas?
Dažiem cilvēkiem nevajadzētu ēst kivi. Lai gan kivi garšo lielākajai daļai cilvēku, tiem, kam ir alerģija vai tendence attīstīties nierakmeņiem, var būt nepieciešamība no šiem augļiem izvairīties.
Ir bijuši daudzi dokumentēti kivi alerģijas gadījumi, kuru simptomi svārstās no nedaudz niezošas mutes līdz pilnīgai anafilaksei. Ikvienam, kam ir smaga alerģija, vajadzētu izvairīties no šiem augļiem.
Lai samazinātu sīvumu un jēlumu mutē no kivi, var ēst vārītu vai konservētu kivi, jo karsēšanas rezultātā mazinās šīs sajūtas izraisošie kairinātāji.
Cilvēkiem, kuriem anamnēzē ir nierakmeņi, labāk izvairīties no kivi mizas ēšanas.
Padomi, kā izvēlēties kivi ēšanai ar mizu
- Ja plāno ēst kivi ar mizu, meklē mazākus augļus, jo tiem parasti ir maigāka miza nekā lielākām šķirnēm.
- Kamēr zaļie kivi ir visbiežāk pārdotā šķirne, zelta jeb dzeltenie kivi piemērotāki ēšanai ar ādu, jo tiem ir salds mīkstums un āda ir maigāka.
- Meklē augļus ar gludu, bez traipiem mizu, kas ir it kā nostiepta. Ja kivi ir ārkārtīgi stingrs, tas ir nepietiekami nogatavojies, bet, ja tas ir mīksts, tas ir pārgatavojies.
- Daži pētījumi liecina, ka bioloģiskajiem kivi var būt vairāk antioksidantu nekā tradicionāli audzētiem augļiem, tāpēc labāk izvēlēties bioloģiskos kivi, ja tie ir pieejami.
Lasi arī:
- C vitamīna "bumbas" tavai veselībai: 10 vērtīgākie augļi un dārzeņi
- Ko veselībai nodara upenes - 10 pārsteidzoši fakti!
- Čili pipars – ko tas nodara mūsu veselībai?
- Tu būsi šokā, zinot šo par čia sēklām!
Kivi, Image by Shutterbug75 from Pixabay