Uzkodas bērniem. Foto:ANTONI SHKRABA, Pexels.com
Skolēnu ģimenēs pierimis priecīgais satraukums par jauna mācību gada sākumu un sācies jaunu izaicinājumu laiks, plānojot skolēnu aktivitātes, pulciņu grafikus un arī ēdienreizes. Lai mazinātu bērnu vēlmi našķoties ar neveselīgām uzkodām brīžos, kad gribas enerģiju, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā stilīgas un veselīgas uzkodas skolēniem.
Veselīgais zirņu “popkorns”
Turku zirņu un zaļo zirnīšu uzkodas, kas atgādina sāļo popkornu, taču satur daudz vairāk olbaltumvielu un daudz mazāk tauku kā klasisks popkorns.
Sastāvdaļas
400 g saldētu, atlaidinātu zaļo zirnīšu
400 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
3 ēdamk. olīveļļas
sāls, pipari
1/2 tējk. malta koriandra sēklu
1/4 tējk. kūpinātās paprikas pulvera
1 tējk. ķiploka pulvera
2 ēdamk. sezama vai čia sēklu (var nepievienot)
Pagatavošana
1) Saber lielā bļodā zaļos zirnīšus un turku zirņus.
2) Pievieno zirņiem visas pārējās sastāvdaļas un samaisi, lai eļļa ar garšvielām pārklāj zirņus no visām malām.
3) Ber zirņus uz cepamās paplātes, kas izklāta ar cepampapīru, un cep 170 grādos aptuveni 40 minūtes, ik pa 10 minūtēm atverot cepeškrāsns durtiņas un visu apmaisot.
4) Atdzesē un baudi!
“Pufīgās” siera-pētersīļu maizītes jeb skoni
Sastāvdaļas
310 g kviešu miltu (150 g pilngraudu kviešu miltu + 160 g augstākā labuma kviešu miltu)
1 tējk. cukura
1/2 tējk. sāls
4 tējk. cepamā pulvera
100 g auksta sviesta
100 g sarīvēta cietā siera (Čederas, Holandes, Tilsiter, Maasdam vai tml.)
sauja smalki sakapātu pētersīļu
2 olas
180 ml paniņu
piens maizīšu apsmērēšanai
Pagatavošana
1) Lielā bļodā sajauc kviešu miltus, cukuru, sāli un cepamo pulveri.
2) Uzrīvē uz miltu maisījuma sviestu, ar rokām iemaisi to miltos, veidojot drupačas. Nemaisi ilgi, miltu maisījumam jāpaliek pēc iespējas aukstākam.
3) Pievieno rīvētu sieru un pētersīļus, visu samaisi.
4) Atsevišķā traukā sajauc olas ar paniņām un pielej sausajam maisījumam, visu samaisa līdz mīkla ir viendabīga un turas kopā (neļaujies kārdinājumam pievienot vēl miltus!).
5) Liec mīlu atdzesēties ledusskapī uz 30 min.
6) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
7) Izveido no mīklas vidēji 3cm biezu apli aptuveni 25 cm diametrā, tad sagriez to 8-10 trīsstūrīšos.
8) Kārto mīklu uz cepamās paplātes, kas izklāta ar cepampapīru, katru mīklas gabaliņu liekot aptuveni 2 cm attālumā vienam no otra (cepšanas laikā tie kārtīgi uzbriest).
9) Katru maizīti apslaki ar pienu un cep 15-20 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini.
Auzu - riekstu sviesta “enerģijas lādiņš”
Sastāvdaļas
90 g auzu pārslu
35 g kviešu miltu
1 tējk. sodas
1 tējk. kanēļa
šķipsniņa sāls
2 olas
250 g zemesriekstu vai citu riekstu sviesta
100 g zeltainā sīrupa
vaniļas cukurs (var nepievienot)
100 -150 g melnās šokolādes
rieksti/žāvēti augļi rotāšanai
Pagatavošana
1) Iesmērē ar sviestu un izklāj ar cepamo papīru piemērotu cepamformu, sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu temperatūrai.
2) Lielā bļodā sajauc auzu pārslas, kviešu miltus, kanēli, sodu un sāli.
3) Atsevišķā bļodā sajauc olas ar riekstu sviestu, sīrupu un vaniļas cukuru.
4) Samaisa abas daļas kopā līdz viendabīgi masai, ielej to cepamformiņā un cep aptuveni 25 minūtes.
5) Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi, pārlej to pa virsu gatavam našķim, vienmērīgi izlīdzini. Rotā ar kapātiem riekstiem vai žāvētiem augļiem.
6) Liec ledusskapī un atdzesē vismaz stundu, lai šokolāde sacietē.
7) Sagriez šķēlēs, iesaiņo katru šķēli cepampapīrā – sanāks ideālas uzkodas pēc treniņa vai starp ēdienreizēm.
Lasi arī:
Kādu ēdienu atstāt bērnam pēc skolas
Veselīgi našķi bērniem - ļoti vienkāršas receptes
Paštaisīti dārzeņu čipsi - vieglas un lētas receptes
Uzkodas bērniem. Foto:ANTONI SHKRABA, Pexels.com