Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Garšaugu dārzs uz palodzes - kas jāņem vērā?

Garšaugu dārzs uz palodzes ir lielisks papildinājums tavā virtuvē. Tas dos ne tikai svaigumu un vitamīnus, bet arī iespēju izaudzēt mājās garšvielas, kuras citādāk varētu vienīgi atvest no austrumiem, jo mūsu klimatā tās dabiski neizaugtu. Tomēr, uzsākot šāda dārza veidošanu, ir svarīgi zināt arī izvēlēto augu īpatnības – vieni augi mīl sauli un dienvidu palodzes, citi labāk jutīsies uz austrumiem vai rietumiem vērstajām palodzēm. Daži no garšaugiem būs smaržīgāki un aromātiskāki, citiem vajadzēs biežāku laistīšanu. Kā izvēlēties garšaugus savam palodzes dārziņam?

Uz kuru debess pusi ir vērsti logi?

Ja Tavi logi vērsti uz dienvidiem, tad ļoti laba izvēle šādās telpās būs augi, kas nāk no tropiskā un daļēji tropiskā klimata, piemēram, rozmarīns, timiāns, baziliks, lauru lapas un oregano.

Savukārt iz austrumiem un rietumiem vērstie logi saņem saules gaismu krietni mazāk stundas no rīta vai pēcpusdienā. Šeit labas izredzes ir izaudzēt piparmētras, pētersīļus, maurlokus un korviju, kuru plaukšanai nepieciešama mazāk intensīva gaisma un zemāka temperatūra.
Tu vari izmantot speciālas lampas audzēšanai – tādā gadījumā debespusei nav vairs nozīmes. Tāpat arī, ja dārzu plāno ierīkot uz balkona, debespuses un saules gaisma ir jāņem vērā.

Kādus augus izvēlēties audzēšanai telpās?

  • Baziliks
Bazilika ir garšviela virtuvēm visā pasaulē, un to ir viegli audzēt arī telpās. Tā lapas noderēs salātiem, sviestmaizēm, mērcēm, vai varbūt sava pesto pagatavošanai. Sējiet sēklas bagātīgā, organiskā augsnē. Baziliks mīl siltumu un spilgtu gaismu, tāpēc dodiet tam dienvidu vai rietumu logu, vai izmantojiet speciālās lampas. Izvairieties no vēsām, tumšām vietām, it īpaši ziemā. Baziliks nav ilgstošs telpaugs, ar laiku stublāji kļūst kokaini, tādēļ, lai nodrošinātos, ka bazilika krājumi neizbeidzas, sējiet tos ik pēc pāris nedēļām
  • Lauru lapas
Vidusjūras virtuvei raksturīgās lauru lapas ir aromātiska piedeva zupām un sautējumiem. Lapas vari izmantot gan svaigas, gan arī kaltēt tās. Jo vecāka ir lapa, jo spēcīgāka garša. Lauru krūmus stādiet ātri nožūstošā augsnē un novietojiet gaismā pie loga, vēlams – austrumu vai dienvidu pusē. Laba gaisa cirkulācija ap augu palīdzēs novērst slimības. Uzmaniet, vai lapās un kātos nav iemetušies kukaiņi.
  • Maurloki
Šī sīpolu aromāta pikantās lapas saderēs ar olām, zupām un salātiem. Lociņi ir arī ārkārtīgi veselīgi un labi atjaunojas pēc nogriešanas. Lokus vislabāk audzēt spilgtā gaismā, piemēram, uz palodzes pie loga, kas vērsts uz dienvidiem.
  • Piparmētra
Piparmētru šķirnes ir milzum daudz, katrai no tām ir savs izteikts aromāts, tādēļ tās audzēšanai mājās varat veltīt pat vairāk vietas. Arī Piparmētru pielietojums ir dažāds – sākot no zāļu tējas, beidzot ar piedevu salātiem un desertiem vai dzērieniem. Piparmētru augi un to aromāts padara tos par pievilcīgiem telpaugiem. Audzējot piparmētras, uzturiet augsni mitru un dodiet tām mērenu vai spēcīgu gaismu. Lielākā daļa piparmētru ir izturīgi daudzgadīgi augi.
  • Oregano
Oregano ir itāļu, meksikāņu, Centrālamerikas un Tuvo Austrumu virtuvēm raksturīgais piparmētru radinieks. Tā lapas noderēs tomātu mērcēs, gaļai, sautējumiem, zupām. Žāvētas lapas būs asākas nekā svaigas. Audzējot oregano, dodiet augiem mērenu vai spēcīgu gaismu un neļaujiet augsnei izžūt.
  • Pētersīļi
Pētersīļi, nav tikai piedeva - zupām, salātiem un svaigām mērcēm tie piešķir spilgtu krāsu un garšu. No tiem var veidot garšīgus pesto, pētersīlis ir lielisks pildījumos vistas, zivju un dārzeņu ēdienos. Atsevišķas lapas novāc, saspiežot kātiņus pie pamatnes. Audzējiet dziļā katlā ar bagātīgu, organisku augsni augsnei un nodrošiniet spēcīgu gaismu.
  • Rozmarīns
Sasmalcinātu rozmarīna lapu aromāts rada siltuma un tropu sajūtu pat aukstā ziemas dienā. Rozmarīnu var pievienot vistas gaļai, cūkgaļai, jēram, zupām, kartupeļiem un olīveļļai. Tas ir garšīgs arī tomātu un krējuma mērcēs. Nogrieziet 1-4 zariņus un iemetiet zupā, vai arī noņemiet lapas un samaliet tās. Rozmarīns vasaras mēnešos pacieš karstas, saulainas un sausas vietas, bet ziemā dod priekšroku vēsākai temperatūrai, kamēr gaisma ir spēcīga.
  • Timiāns
Timiāna daudzpusīgais aromāts un daudzās tā šķirnes padara to par galveno sastāvdaļu gandrīz katrā virtuvē. Tā niecīgās lapas un kātiņi arī piešķir dabīgam telpaugu pievilcību. Stādiet timiānu labas drenāžas augsnes maisījumā un novietojiet to pie silta un saulaina loga.

Savukārt idejas receptēm - atradīsi mūsu recepšu sadaļā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Похожие новости

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas