Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pārsteidzošais pīlādzis – ieguvumi un riski veselībai

Pīlādži, pīlādžogas, foto:1188

Pīlādži, pīlādžogas, foto:1188

Pīlādži un to sūrās ogas ir kārtīgs vitamīnu avots un imūnistēmas atbalsts, kas palīdz gan stiprināt veselību, gan elpošanas sistēmu, kā arī uzlabot gremošanu un pat samazināt dažādu baketeriālu infekciju risku. Pīlādžiem ir desmitiem dažādu šķirņu un tie mūsu platuma grādos ir plaši izplatīti. Pīlādžogas asociējas ar to sūro garšu, lai gan ir šķirnes, kas ir mazāk rūgtas, pat saldenas.

Pīlādžu pozitīvā ietekme uz veselību

Pīlādzis ir viscaur ārstniecisks – ir izmantojamas gan to ogas, gan lapas un pat miza, tomēr jāņem vērā, ka dažu šķirņu pīlādži var būt arī toksiski. Tiesa, toksiskums izzūd, ja ogas ilgstoši karsē vai sasaldē. Pīlādžogās ir daudz C vitamīna, sorbīnskābes un šķiedrvielu, turklāt tām ir unikāls antioksidantu sastāvs.

Pīlādži imunitātes stiprināšanai

Lai gan pīlādžu ogas nav bagātas ar dažādiem vitamīniem, taču tajās ir augsts C vitamīna līmenis. Askorbīnskābe ir ļoti svarīgs cilvēka veselības elements - tā var stimulēt balto asins šūnu veidošanos un darboties arī kā antioksidants. Turklāt C vitamīns ir būtisks vairākiem ķermeņa procesiem, ieskaitot kolagēna veidošanos, kas stiprina muskuļu audus un palīdz veidot/atjaunot asinsvadus.

Pīlādži var palīdzēt gremošanai

Šķiedrvielas, kas atrodamas pīlādžu ogās, var palīdzēt atvieglot gremošanu un mazināt aizcietējumus. Turklāt tautas medicīnā tiek uzskatīts, ka pīlādžu ogu organiskie savienojumi tieši uzlabo visus caurejas simptomus.

Pīlādžogas elpceļu iekaisumiem

Tautas medicīnā pīlādžu ogu sulu izmantoja, lai mazinātu elpceļu iekaisumu, kakla sāpes, mazinātu astmas simptomus. Daļēji to var skaidrot ar faktu, ka ogas ir bagātas ar antioksidantiem, kas darbojas arī kā pretiekaisuma līdzeklis, savukārt C vitamīns mazina astmas simptomus.

Iespējamā pīlādžu antibakteriālā darbība

Sorbīnskābe ir tieši saistīta ar mikrobu un baktēriju iedarbības mazināšanu uz ādas un ķermeņa. Tāpēc kosmētikā laiku pa laikam tiek izmantoti pīlādžu ogu ekstrakti, bet kā pārtikas avots tas var darboties kā antibakteriāls un pretmikrobu līdzeklis.

Vai pīlādžogas var būt veselībai kaitīgas?

Pīlādžogu lietošanā jābūt piesardzīgiem. Savvaļā auguši pīlādži satur daudz parasorbīnskābes, kas var izraisīt nieru bojājumus un virkni citu slimību. Taču, ogas sasaldējot vai sildt, šī skābe pārvēršas par labvēlīgo sorbīnskābi, kas mūsu organismam ir ļoti noderīga. Tādēļ ir svarīgi pīlādžus pareizi apstrādāt vai pagatavot.

Pīlādžogu izmantošana virtuvē

Pīlādžu ogas izmanto dažādi – piemēram, dažādos alkoholiskajos dzērienos un liķieros, ievārījumos vai želejās, reizēm pīlādžu rūgtumu izmanto, lai paspilgtinātu dažādu medījumu garšu un aromātu.

Bonusā Receptes:

Pīlādži, pīlādžogas, foto:1188

Pīlādži, pīlādžogas, foto:1188

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Похожие новости

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas