Foto: Publicitātes
Sākoties dārzeņu un ogu ražas novākšanas sezonai, daudzi
no mums vēlas uzglabāt svaigo garšu un vitamīnus arī aukstajiem ziemas
mēnešiem. Konservēšana mājās ne tikai sniedz iespēju saglabāt sezonas ražu, bet
arī ļauj kontrolēt sastāvdaļu kvalitāti, izvairoties no nevēlamiem
konservantiem un piedevām. Tā ir arī ilgtspējīga prakse, kas samazina pārtikas
atkritumus un palīdz maksimāli izmantot dabas resursus. “Rimi” Gardēdis
Normunds Baranovskis sniedz padomus par gardumu uzglabāšanu līdz piemērotai
lietošanas reizei.
Tīrība un sterilizēšana
Konservējot produktus mājās, ir ļoti svarīgi izvēlēties piemērotus traukus un nodrošināt to tīrību, lai izvairītos no baktēriju un pelējuma veidošanās, kas var bojāt pārtiku un radīt veselības riskus. “Traukiem jābūt hermētiski noslēdzamiem, piemērotiem augstām temperatūrām un bez bojājumiem,” uzsver Normunds Baranovskis.
Burciņas un vāciņi rūpīgi jāizmazgā ar mazgāšanas līdzekli un jāskalo verdošā ūdenī. Tikpat svarīga ir virtuves un galda tīrība. Katra detaļa, sākot no burciņas mazgāšanas līdz vāku sterilizēšanai, gādā par produkta kvalitāti un ilgstošu uzglabāšanu.
Produktu saldēšana
Ja ogas nolemts sasaldēt, tās vispirms jānoskalo un, galvenais, – jāļauj tām rūpīgi nožūt, lai izvairītos no liekā ūdens kristalizēšanās. Normunds Baranovskis iesaka vispirms ogas saldēt izklaidus uz paplātes un, kad tās ir pilnībā sacietējušas, pārvietot atbilstošā slēgtā tvertnē vai vakuuma maisiņā. Šī metode nodrošina, ka ogas nesalīp kopā un saglabā savu formu un struktūru, kas atvieglo to turpmāko izmantošanu desertos, kokteiļos un citos ēdienos.
Saldēt var arī dažādus jau iepriekš sagrieztus garšaugus. Piemēram, saldētas dilles lieliski saglabā garšu un struktūru, turpretim loki mēdz zaudēt tekstūru, tāpēc Normunds Baranovskis iesaka tos labāk kaltēt, sablendēt vai pagatavot zaļumu pesto. Tāpat saldēt var arī sagrieztus un veselus ķiplokus bez mizas, seleriju kātus un čili piparus, ko pēcāk pievienot zupai. Saldēšana ļauj saglabāt garšaugu aromātu un ēteriskās eļļas, padarot tos pieejamus visa gada garumā.
Tomātu un pākšaugu konservēšana
Tuvojoties tomātu sezonai, Baranovskis aicina apsvērt iespēju tos uzglabāt dažādos veidos – želejā, marinādē, arī pašmāju tomātu mērcē, kurai pievieno ķiplokus, sīpolus un citus garšaugus. Papildus tam var konservēt arī pākšaugus, piemēram, pupiņas un zirņus. Vispirms tie jāblanšē, pēc tam jāievieto sterilās burkās un jāpievieno sāls, cukura un etiķa marināde vai cita marināde pēc pašu gaumes. Svarīgi visu konservēto pasterizēt, lai atbrīvotos no nevajadzīgajiem mikroorganismiem un aizkavētu produkta bojāšanos. Šie vienkāršie paņēmieni ļaus baudīt vasaras veltes arī aukstajos ziemas mēnešos, saglabājot dārzeņu bagātīgo garšu un barības vielas.
Normunds Baranovskis atgādina, ka produktu uzglabāšanas veidu ir daudz, taču svarīgi atrast piemērotāko metodi, ņemot vērā uzglabāšanas vietu pieejamību.
Foto: Publicitātes