Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka sešus praktiskus padomus ēdiena uzglabāšanai

Normunds Baranovskis. Foto: Paula Čurkste / LETA

Normunds Baranovskis. Foto: Paula Čurkste / LETA

Skaidri zināms, ka ir prātīgi un izdevīgi maltītes plānot uz priekšu un pārtiku iegādāties visai nedēļai. Tomēr šāda pieeja rada jaunus izaicinājumus: ledusskapis pilns ar sagatavotajiem ēdieniem un pāri palikušajiem produktiem, bet kā tos vispareizāk uzglabāt, lai tie nesabojātos? Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sešus praktiskus padomus ēdiena uzglabāšanai.

Dārzeņu pārpalikumus uzglabā kastītē vai daudzkārt aizveramā maisiņā

Neapēstie dārzeņi ir jāliek aizveramā kastītē, lai tie nesavīstu, vai arī daudzkārt aizveramā (zip-lock) maisiņā un jācenšas tos izlietot tuvāko divu līdz trīs dienu laikā. Dārzeņus ieteicams uzglabāt veselus, nevis smalki sagrieztus, lai tie ilgāk saglabātos svaigi. "Dārzeņiem ledusskapī nevajadzētu aizķerties uz pārāk ilgu laiku, jo tos var pievienot gandrīz jebkuram ēdienam. Ja ikdienā nesanāk tik daudz gatavot, pāri palikušos dārzeņus var ielikt saldētavā un, piemēram, reizi nedēļā vai mēnesī no tiem izvārīt buljonu. Tas ir ļoti praktiski un izdevīgi, turklāt palīdz saudzēt dabas resursus, izvairoties no pārtikas izmešanas," skaidro Rimi Gardēdis.

Sakņaugiem vispiemērotākās ir tumšas un vēsas vietas

Šefpavārs norāda, ka kartupeļus un burkānus vislabāk būtu uzglabāt tumšā un vēsā vietā, vislabāk tā, kā tos uzglabājuši mūsu senči jau gadsimtiem ilgi, - pagrabā. Ne visiem mājās ir pagrabs, tāpēc labākā alternatīva ir ledusskapja apakšējā atvilktne, lai dārzeņiem piekļūtu pēc iespējas mazāk gaisa, tā paildzinot to mūžu. "Senos laikos burkānus ieraka pagrabā zem zemes, lai tie ilgāk saglabātos, bet mūsdienās tas ir paveicams ar pārtikas plēvēm. Vienalga, vai tie ir kartupeļi vai burkāni, svarīgi tos uzglabāt nemazgātus, jo smiltis pasargā dārzeņus no savīšanas," stāsta Normunds Baranovskis.

Gurķiem un burkāniem nepieciešams mitrums

Ja ir nopirkts, piemēram, gurķis plēvē, to pēc atvēršanas vislabāk uzglabāt ledusskapī, atstājot tajā pašā plēvē vai ietinot jaunā, - tas palīdzēs saglabāt gurķī mitrumu un novērsīs bojāšanos. Normunds Baranovskis atklāj triku: "Burkānu atsvaidzināšanai ir pavisam vienkāršs triks: ja tie ilgu laiku nostāvējuši ledusskapī, pirms lietošanas tos var nomizot un diennakti noturēt aukstā ūdenī. Tā burkāns atkal kļūs kraukšķīgs."

Avokado nevar ilgi uzglabāt

Gatavu avokado vislabāk izlietot pāris dienu laikā, jo trešajā dienā tas jau būs pavisam sabojājies. Ja nogatavināto avokado neizdodas apēst pirmajā dienā, ieteicams to uzlikt uz papīra dvielīša un apslacīt ar mazliet citrona sulas vai etiķa. Skābums palīdzēs novērst oksidēšanos, un avokado nenomelnēs. Ja tomēr nepieciešams uzglabāt ilgāk, to var sagriezt un sasaldēt, tomēr nevajadzētu to glabāt saldētavā ilgāk par mēnesi.

Brūni banāni noderēs desertiem

Ja gadās, ka banāni ir pastāvējuši ilgāku laiku un kļuvuši jau brūni, tie nebūt nav jāmet ārā. "Šāds banāns ir lielisks olu aizvietotājs dažādos desertos, piemēram, banānu pankūkās. Viens banāns daļēji aizvieto vienu olu. Ja standartā pankūkās tiek liktas divas olas, divi banāni būs tieši laikā. Tāpat no tiem var pagatavot banānu maizi vai auzu pārslu cepumus un daudz ko citu," iesaka Normunds Baranovskis.

Garšaugiem patīk gozēties mitrā papīra dvielītī

Nereti sarūpētie garšaugi pēc gatavošanas paliek pāri, tāpēc ir labi zināt, kā tos pareizi uzglabāt nākamajai ēdienreizei. Piemēram, ingveru var ielikt daudzkārt aizveramā maisiņā un pielikt klāt samitrinātu papīra dvielīti - tas palīdzēs tam nesakalst. "Pavāru aprindās ļoti populāra metode, kā uzglabāt zaļumus, ir šāda - samitrinātu papīra dvielīti ieliek maisiņā vai folijā pie zaļumiem un to visu liek ledusskapī. Savukārt ērts veids, kā uzglabāt dilles, ir tās smalki sakapāt un sasaldēt mazā trauciņā. Tās ir ļoti ērti lietojamas uzreiz pēc izņemšanas no saldētavas, bet galvenais būtu neturēt trauciņu pārāk ilgi siltumā, jo tad dilles salips," atklāj Rimi Gardēdis.

Informāciju sagatavoja Inga Bite, Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja.

Normunds Baranovskis. Foto: Paula Čurkste / LETA

Normunds Baranovskis. Foto: Paula Čurkste / LETA

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Похожие новости

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas