pixabay.com
C vitamīnu var droši saukt par vienu no vislabāk zināmajiem vitamīniem un tas īpaši aktuāls kļūst vēsajās sezonās, kad laikapstākļi un sarūkošie vitamīnu krājumi organismā, liek sašķobīties mūsu imunitātei.
Jā – tieši spēja spēcināt imunitāti ir vislabāk zināmā C vitamīna īpašība, kā arī tas atzīts kā spēcīgs antioksidants. Šis vitamīns spēj aizsargāt šūnas no bojājumiem, ko var radīt brīvie radikāļi, toksīni un ārējās vides piesārņojums.
Cilvēkiem C vitamīnu nepieciešams uzņemt caur pārtiku, jo mēs esam vienas no retajām dzīvajām būtnēm, kura pašas nespēj šo vitamīnu ne sintezēt, ne uzkrāt. Minimālā dienas deva pieaugušajam ir 10 miligrami, bet vīrusu infekciju gadījumos, organisma stiprināšanai, dienas devu var īslaicīgi palielināt līdz pat 1000 miligramiem dienā.
Esi vērīgs – pirmais simptoms, kas norāda uz C vitamīna deficītu, ir nepārejošs nogurums!
Lai mēs vienmēr būtu spēka pilni un neslimotu, jācenšas lietot uzturā svaigi augļi un dārzeņi. Īpaši vērtīgi C vitamīna avoti ir šie desmit augļi un dārzeņi, kuros vitamīna daudzums uz 100 gramiem produkta ir īpaši liels:
- smiltsērkšķu augļi (200 mg uz 100g)
- upenes (200 mg uz 100g)
- pētersīļi (160 mg uz 100g)
- paprika (138 mg uz 100g)
- mārrutki (114 mg uz 100g)
- Briseles kāposti (112 mg uz 100g)
- brokoļi (110 mg uz 100g)
- kivi (100 mg uz 100g)
- zemenes (60 mg uz 100g)
- citroni, greipfrūti, apelsīni (50 mg uz 100g)
- Priedes čiekuru sīrups veselībai RECEPTE;
- Pirts un sauna – Top 5 ieguvumi Tavai veselībai;
- 10 veidi, kā izmantot alveju skaistumkopšanā un veselībā;
- Padari ūdeni gardāku un uzlabo savu veselību;
- Smiltsērkšķi - ogas veselībai, skaistumam un garšas burvībai.
pixabay.com