Foto: "Pixabay"
No 4. līdz 10. novembrim ienirsti Lietuvas kulinārajā mantojumā un piedzīvo tā mūsdienīgo atdzimšanu ikgadējā Gastronomijas nedēļā! Labākie Lietuvas pavāri un restorāni, tostarp "Michelin" ceļveža novērtētie "Nineteen18", "14 Horses", "Stikliai", "Stebuklai" un "Fabrikėlis", apvienos spēkus, lai radītu neaizmirstamas ēdienkartes, kas godinās vietējos produktus ar radošu, laikmetīgu pieskārienu.
Šogad Gastronomijas nedēļā Lietuvā viesi tiek aicināti atklāt vietējās virtuves īsto garšu, kas godā gan senās tradīcijas, gan mūsdienu inovācijas. Festivāla tēma "Lietuviški Skoniai" jeb Lietuvas garšas ļaus izbaudīt pavāru radošo meistarību, kas guvusi starptautisku ievērību, un sastāvdaļas no Lietuvas mežiem un ūdeņiem. Izsmalcinātās ēdienkartes atklās sezonālos meža un dārza dārgumus un vietējo zivju un medījumu ēdienus, sniedzot autentisku garšas pieredzi.
Lietuvas kulinārā mantojuma renesanse
Pēdējo gadu laikā Lietuvas kulinārās inovācijas ir piesaistījušas arvien lielāku gardēžu un nozares ekspertu uzmanību, nereti dēvējot Viļņas kulināro piedāvājumu par "Jauno Kopenhāgenu". Šogad vairāk nekā 75 Lietuvas restorāni piedalīsies Gastronomijas nedēļā, un 23 no tiem pievienosies pirmo reizi. Lietuvas virtuve ir cieši saistīta ar sātīgām Ziemeļu un Centrāleiropas kulinārijas tradīcijām, kurās būtiska loma ir vietējiem produktiem – miežiem, rudziem, sakņaugiem, savvaļas garšaugiem, kā arī meža sēnēm un ogām. Gastronomijas nedēļā šie tradicionālie produkti tiks radoši pārvērsti mūsdienīgās interpretācijās.
Informāciju sagatavoja Kintija Rudaka.
Foto: "Pixabay"