Īstā latvju saimniece Brigita Puriņa 18. novembra priekšvakarā dalās ar divu ēdienu receptēm, kas varētu noderēt, domājot par valsts svētku svinībām. Biešu krēmzupa un rupjmaizes krēms – vienkārši, svinīgi un sarkanbaltisarkanās noskaņās!
Biešu krēmzupa
(6 personām)
1 kg biešu;
4 vidēja lieluma kartupeļi;
3 lieli āboli (skābi, vislabāk šķirne “Antonovka”);
1 liels sīpols;
4 ķiploka daiviņas;
Pāris karotes mārrutku;
Olīveļļa;
Sviests;
Pipari;
Sāls;
Brūnais cukurs pēc garšas;
Timiāns.
Uz cepešpannas izklāj cepampapīru un liek nomizotas, nelielos gabalos sagrieztas bietes, apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli un brūno cukuru, pieliek timiānu. Apsedz ar foliju un cep cepeškrāsnī 200℃ 30-40 minūtes, kamēr mīkstas.
Tikmēr nomizo un sagriež kartupeļus. Notīra un sagriež sīpolu un ķiplokus. Sasautē ābolus.
Liek vārīties kartupeļus. Sviestā zeltainus apcep sīpolus un ķiplokus. Kad tie gatavi, pievieno kartupeļiem, pievieno arī pāris karotes mārrutku un turpina vārīt, līdz visi dārzeņi savārījušies.
Kad bietes gatavas, liek katlā pie dārzeņiem. Ja nepieciešams, pielej mazliet ūdens un vāra. Pievieno sasautētos ābolus.
Gatavo masu sablendē. Pēc garšas pievieno garšvielas. Var pieliet arī saldo krējumu.
Rupjmaizes krēms
(4 porcijas)
1 glāze saldā krējuma;
6 ēdamk. cukura;
5 ēdamk. sarīvētas nobriedušas rupjmaizes;
1 deserta karote želatīna;
Aveņu ievārījums.
Saputo saldo krējumu ar cukuru, pievieno smalki sarīvētu rupjmaizi, iemaisa aveņu ievārījumu un uzbriedinātu, izkausētu želatīnu. Masu viegli izcilā. Gatavo krēmu liek atdzesētos un ar aukstu ūdeni izskalotos trauciņos.
Pasniedz ar dažādu ogu mērci vai samaltām svaigām ogām.
Īstās latvju saimnieces Brigitas Puriņas receptes svētku galdam. Publicitātes foto