Augļi, ogas un dārzeņi mūsu uzturā ir vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un antioksidantu avots, savā “Instagram” profilā skaidro uztura speciāliste Anna Rozīte. Tiem ir svarīga loma cilvēka veselības un pašsajūtas veicināšanā, turklāt regulāra augļu un dārzeņu lietošana mazina hronisku saslimšanu risku, piemēram, sirds un asinsvadu slimības, otrā tipa diabētu, aizcietējumus un liekā svara rašanos. Kā tad iekļaut augļus un dārzeņus savā ikdienas ēdienkartē biežāk?
1. Turi saldētavā saldētus dārzeņus, tas ietaupīs laiku to gatavošanā.
2. Nedēļas sākumā sagriez veselu bļodu ar dažādiem dārzeņiem, lai nākamās ēdienreizes laikā ietaupītu laiku to gatavošanā un tādā veidā palielinātu iespēju, ka dārzeņi būs uz Tava šķīvja.
3. Centies katrā ēdienreizē obligāti uz šķīvja uzlikt vismaz vienu augli vai dārzeni. Piemēram, sviestmaizi papildini ar salātu lapām, tomāta un gurķa šķēlēm, sasmalcinātiem zaļumiem. Pievieno brokastu omletei brokoļus, tomātus, zirnīšus, kabaci. Pusdienās neaizmirsti dārzeņu salātus pie pamatēdiena pasniegt ar, piemēram, olīveļļu.
4. Desertam izvēlies svaigus augļus, augļu salātus, kā arī ogas ar jogurtu bez piedevām vai biezpienu.
5. Turi augļus un dārzeņus redzamā un viegli pieejamā vietā. Piemēram, novieto uz galda trauku ar notīrītiem, sagrieztiem dārzeņiem – burkāniem, kāļiem vai kolrābjiem. Tas palīdzēs par to iekļaušanu uzturā atcerēties biežāk. Un iegaumē varavīksnes principu – jo daudzveidīgāki, krāsaināki augļi un dārzeņi būs uz Tava šķīvja, jo labāk!
Lasi arī: