Ceļojums uz Krētu. Foto:Erik Karits, Pexels.com
Leģendu un mītu caurvītā Krēta ir lielākā Grieķijas sala, kas lutina ar vairāk nekā 960 km garu, gleznainu, Egejas un Lībijas jūru apksalotu piekrasti, solot lieliskas brīvdienas vien trīs stundu lidojuma attālumā no Latvijas. Rudenī Krēta iegūst īpašu noskaņu: salā iestājas miers, vietējie savu māju durvis ver vēl viesmīlīgāk, gaisā un ūdenī virmo vairs ne svelmīgs, bet patīkams vasaras siltums. Tūroperators "Novatours" sadarbībā ar Grieķijas Nacionālo tūrisma organizāciju (The Greek National Tourism Organisation) dalās ieteikumos, ko vērts zināt, pošoties ceļā uz Krētu.
Rudens sezonas aktīvais miers
Lai gan tūrisma sezona Krētā sākas aprīļa beigās un ilgst līdz novembrim, sala ir skaista jebkurā gadalaikā. Izklaides, ekskursiju un aktivitāšu iespēju šeit netrūkst visas sezonas garumā, taču ir pat vairāki iemesli, kāpēc tieši rudenī būtu vērts posties ceļā uz Krētu.
Patīkami silts laiks. Septembrī, pēc lielā vasaras karstuma norimšanās, gaisa temperatūra dienas laikā ir ap 25-26 grādiem, bet oktobrī - ap 22 grādiem. Šajā pat laikā jūras ūdens Krētas piekrastē saglabājas silts - līdz 23-25 grādiem.
Atpūtnieku plūsmas samazināšanās. Mazākas ceļotāju plūsmas tūristu iecienītās vietās ļaus iepazīt un izbaudīt skaisto salu nesteidzīgā tempā. Turklāt, ņemot vērā viesnīcu mazāku noslogojumu, klientu vēlmes tiek skatītas elastīgāk un vairāk tiek pievērsta uzmanība ceļotāju vajadzībām.
Ar vienu atvaļinājumu nepietiks
Krētā tiek izdalīti četri reģioni, kas katrs glabā ko individuālu. Vissvarīgākais ir izvēlēties, kādas aktivitātes kārojas atvaļinājuma laikā: pārgājieni kalnos, vēstures, arhitektūras un kultūras izziņa, tradicionālās ikdienas dzīves piepildītu ciematu iepazīšana, vietējo garšu iepazīšana restorānos, tavernās un tirdziņos, laiskošanās pludmalē, ļaušanās rosīgai pilsētu dzīvei vai kas cits.
Tie kas viesojušies Krētā, mēdz sacīt, ka tās pilnīgai iepazīšanai ar vienu atvaļinājumu nepietiek. Tāpēc ieteicams ir ne tikai izvēlēties konkrētu reģionu, bet arī plānot savas aktivitātes tā, lai maksimāli izmantotu katru dārgo atvaļinājuma minūti.
Autentisku ciematiņu ikdienas dzīve. Krētas pārsteidzošajā dabā mierpilni ieaužas gan ciemi, gan pilsētas. Katra apdzīvotā vieta glabā ko unikālu un ir apciemojuma vērta, bet īpaši no tām ir izceļamas četras. Salas rietumu daļā esošās Hanija un Retimina dāvās lielisku ieskatu viduslaiku vecpilsētas dzīvē jūras krastā. Savukārt salas austrumu daļā esošā Ajosnikolaosa pilsēta, ko ieskauj kalni un pilsētas centrā ir ezers, atgādina par kluso un romantisko salas dzīvi. Salas galvaspilsēta Herakliona, kas lepojas ar Knosas pili un Eiropas vecākās pilsētas paliekām, ir ārkārtīgi svarīga arheoloģiskā vieta.
Kalni. Vairāk nekā 80 procentus Krētas zemes klāj kalnu grēdas, tāpēc kalnu šarma kārotājiem Krēta ir nevainojams ceļojumu galamērķis. Īpaši iesakāms šeit ir apmeklēt aizas, apbrīnot Lasiti plato un apmeklēt Olimpa vecākā dieva Zeva dzimšanas vietu, tā saukto Zeva alu. Aktīvas atpūtas tīkotāji novērtēs 16 kilometrus garu pārgājienu cauri Samarijas aizai, kas ir gan garākā aiza Eiropā, gan viena no mūsu planētas iespaidīgākajām vietām. Pārgājiens ved cauri ciprešu mežiem, šķērso izžuvušu upi un pa akmeņainu taku noved Lībijas jūras krastos.
Brīnišķīgas pludmales. Krētas pludmales lepni ierindojas Grieķijas skaistāko pludmaļu topa virsotnē. Šeit atrodamas pludmales visām ceļotāju gaumēm un vajadzībām. Gan tādas, kas dod iespēju noīrēt saulessargu, pasūtīt kokteili un klausīties labu mūziku, gan savvaļas oāzes, kur baudīt privātu vientulību. Viena no slavenākajām un kristāldzidra ūdens apskalotā ir Balos pludmale. Salas rietumu daļā esošā Elafonisi pludmale, savukārt, ir slavena dēļ rozā smiltīm. Austrumu daļā slavenākā ir Vai pludmale, kas dēļ savām baltajām smiltīm un ieskaujošā sulīgā palmu meža ir pazīstama arī kā "Bounty Chocolate Advertising Beach". Salas dienvidu daļā atrodama skaistā Praveli pludmale, kur kalnu upe ietek jūrā, un tās krastus ieskauj palmu aleja.
Vietējās garšas. Ēdiens Krētā arī ir māksla. Svaigu dārzeņu, leknas olīveļļas, aromātisku garšvielu, sātīgas gaļas un dabīgā jogurta aromāts apbur ikvienu ceļotāju, kurš nolēmis iepazīt salas autentisko gastronomiju. Salā ir daudz restorānu un tavernu, kas piedāvā tradicionālos ēdienus, kas gatavoti no svaigiem vietējiem produktiem. Krētas virtuves labākā sastāvdaļa ir vienkāršība, un viens no slavenākajiem un iecienītākajiem šīs virtuves ēdieniem ir grieķu salāti. Cits populārs ēdiens, kas jāpagršo salas viesiem, ir Mousaka, kas nedaudz atgādina lazanju, bet ir pagatavota no baklažāna, gaļas un bešamel mērces. Uz salas zivis un jūras veltes noteikti ir arī viens no pamatēdieniem: grilēti un garšvielām parasti tiek gatavoti brekši, sarkanā karūsa un astoņkāji. Šeit ļoti iecienīti ir arī kebabi, kas gatavoti no jēra, liellopa vai kazas gaļas, pasniegti uz šķīvja vai ar pitas maizi. Tātad gan gardēži, gan ielu ēdiena cienītāji salā noteikti nepaliks izsalkuši.
Ieteikumi, pošoties ceļā
Nomas auto. Ņemot vērā, ka Krētā ir patiesi daudz apskates un personīgas pieredzes vērtu vietu, kā arī to, ka salas ceļu infrastruktūra ir labi attīstīta, vērts ir apdomāt auto nomas iespējas. Auto izbrauciens pa salas līkloču ceļiem ir patiesi skaista pieredze, kas ļauj salu iepazīt daudz personiskāk un ļauj baudīt sevis paša atklātus salas "dārgakmeņus" - no apburošām pludmalēm līdz pārsteidzoši krāšņiem skatu punktiem, no noslēpumainiem ciematiņiem līdz izcilām, bet nedaudz noslēptām ēstuvēm.
Pacietība. Krētā ir šķietami cits laika ritējums. Šeit 5 minūtes nav gluži 300 sekundes, kā citviet pasaulē. Krētas iedzīvotājiem ir sava laika uzskaites sistēma. Kad viņi saka, ka atgriezīsies pēc 10 minūtēm, ir jāsagatavojas gaidīt vismaz pusstundu. Tas ir normāli. Un tā ir daļa no Krētas dzīvesveida. Un jo attālāk no tūrisma vietām sanāks būt, jo spilgtāk šis izpaudīsies, īpaši, attālos kalnu ciematos.
Informāciju sagatavoja "Novatours".
Interesanti:
Kā padarīt ceļojumu ar bērniem patīkamu un aizraujošu
Kur palikuši lētie pēdējā brīža ceļojumi
Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties tūroperatoru
Ceļojums uz Krētu. Foto:Erik Karits, Pexels.com