Upenes. Foto: "Pixabay"
Upenes jau izsenis zināmas kā vīrusu apkarošanas un imunitātes stiprināšanas līdzeklis. Taču patiesībā Upene ir kas daudz vairāk – upenes ir ogas, kuras satur 3-4 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni, bet antioksidantu līmenis upenēs ir pat divas reizes lielāks nekā mellenēs. Tas padara upeni par teju fenomenālu ogu, kuras ēšana palīdz aizkavēt gan novecošanās procesus, gan uzlabot veselību un, pats galvenais - tā ir arī garda, tādēļ viegli iekļaujama uzturā – dzērienos, ievārījumos vai kūkās.
1. Upenes redzes veselībai
Ir zināms, ka antocianīniem bagāti pārtikas
produkti, piemēram, upenes dod ļoti lielu pozitīvu ietekmi uz redzes veselību –
tās palielina barojošo asiņu pieplūdumu acīs pacientiem ar glaukomu, samazina
acs iekšējo spiedienu un palēnina redzes lauka pasliktināšanos.
2. Upenes pret iekaisumu
Upenēs esošo GLA jeb gamma-linolēnskābi mūsu ķermenis pārveido par iekaisumus mazinošu vielu. Tādēļ upeņu sēklu eļļa var ļoti palīdzēt tiem, kuriem ir locītavu sāpes un iekaisumu izraisīts stīvums.
3. Upenes pret vīrusiem
Upenēm ir imūnsistēmu uzlabojoša, vīrusus apkarojoša iedarbība Tajās esošie antocianīni veicina imunitātes aktivizēšanos un palīdz ķermenim efektīvāk cīnīties ar infekcijām un vīrusiem. Tās var būt labs palīgs, piemēram, gripas simptomu mazināšanā.
4. Upenes uzlabo smadzeņu darbību
Ikdienā mēs esam pakļauti piesārņojumam un visi piedzīvojam arī dabisko organisma novecošanās procesu. Oksidatīvais stress organismā rada kaitīgas daļiņas, ko sauc par brīvajiem radikāļiem. Tie bojā smadzeņu šūnas un paātrina novecošanās procesus. Kamēr antioksidanti, kas atrodami arī upenēs, oksidējas lēnu un cīnās ar brīvajiem radikāļiem, paaugstinās modrība un uzlabojas smadzeņu darbība. Pat tikai dzerot upeņu sulu, izziņas un atmiņas spējas uzlabojas.
5. Upenes pret novecošanos
Mums novecojot, oksidatīvais stress var sabojāt neironus, kas ir svarīgi maksimālas smadzeņu darbības nodrošināšanai. Ar laiku var attīstīties tādas slimības kā Alcheimera slimība, demence vai Parkinsona slimība. Dažādi pētījumi ar dzīvniekiem ir parādījuši, ka upeņu antioksidantu saturs var aizsargāt nervu šūnas no oksidatīvā stresa, novērst atmiņas zudumu un cīnīties pret novecošanās procesu. Lai gan ir nepieciešams vairāk pētījumu par šo anti-novecošanās spēku, Alcheimera slimniekiem tomēr tiek ieteikts uzturā lietot antioksidantiem bagātu pārtiku.
6. Upenes svara zaudēšanai un kontrolei
Iespējams, ka neesi aizdomājies par baktērijām, kas dzīvo tavās zarnās, bet tieši to sastāvs var būt lielisks sabiedrotais svara zaudēšanā. Upeņu uzņemšana var palielināt veselīgo baktēriju - piemēram, laktobacillu un bifidobaktēriju - daudzumu zarnās. Savukārt upenēs esošā gamma-linolskābe var palīdzēt ķermenim izvadīt lieko tauku daudzumu.
7. Upenēs esošās šķiedrvielas uzlabo gremošanu
Upenes ir unikālas ar to, ka tās satur divu veidu šķiedrvielas – šķīstošās un nešķīstošās, kas palīdz veidot līdzsvarotu un veselīgu gremošanas sistēmu.
8. Upenes palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs
Tiem, kuriem ir problēmas ar cukura līmeņa kontroli, piemēram, diabēta slimniekiem, ir lielāks risks piedzīvot insultu vai sirds slimības. Cilvēkiem, kam ir cukura diabēts, bieži trūkst mangāna, kas upenēs ir dasnā devā. Pievienojot uzturam mangānu, kas ir upenēs, ķermenim būs vieglāk pārstrādāt glikozi mūsu ķermenī un veicināt līdzsvarotāku cukura līmeni.
9. Upeņu ietekme uz sirds un asinsvadu slimībām
Upenēs esošie polifenoli un flavonoīdi palīdz uzlabot asinsriti, kā arī atbalsta asinsvadu sistēmu kopumā. Tie var samazināt asins recekļus un sliktā holesterīna līmeni, kas nosprosto artērijas.
10. Upenes cīņā ar vēzi
Upenēs esošie antocianīni ne tikai nodrošina upenēm raksturīgo
krāsu, bet tiem piemīt pretvēža iedarbība – tie kavē audzēja šūnu attīstību,
īpaši, ja runa ir par kuņģa un barības vada vēzi.
Vai esat gatavs izmantot visas upeņu priekšrocības?
Izlasi arī:
Upenes. Foto: "Pixabay"