Dārzeņu tirdzniecība Rīgas Centrāltirgū. Foto: Zane Bitere/LETA
Lielveikalos neiesaiņotiem dārzeņiem un augļiem ikdienā pieskaras daudz svešu cilvēku, tādēļ mēs tos mazgājam – lai novērstu mikrobu izplatīšanos. Taču ir daži produkti, kurus jo īpaši ir jāmazgā pirms lietošanas, “The Mirror” stāsta tiešsaistes veselīgas pārtikas mazumtirgotāja “MuscleFood.com” speciālisti.
Ja dārzeņi nonāk mājās, pastāv papildu inficēšanās risks nepareizas uzglabāšanas un ēdiena pagatavošanas laikā. Veselīga uztura blogere un sporta entuzaiste Ešlija Toša no uzņēmuma skaidro: "Pirms ēšanas ir svarīgi produktus nomazgāt, noskalot un noskrubēt zem tekoša ūdens, lai novērstu netīrumu, baktēriju un pesticīdu iekļūšanu uzturā, kas var izraisīt sliktu pašsajūtu.”
Toša uzskaita septiņus produktus, kurus pirms ēšanas obligāti jānomazgā:
Zemenes
Zemenes ir kārtīgi jānomazgā, lai no tām atbrīvotos no netīrumiem un gružiem, jo tām ir lielāka iespējamība uzkrāt pesticīdu atliekas.
Kartupeļi
Kartupeļu nemazgāšana var izraisīt ar pārtiku pārnēsājamas slimības. Tā kā kartupeļi ir sakņu dārzeņi, tie var absorbēt augsnē esošos pesticīdus un mikrobus.
Lapu kāposti
Lapu zaļumi, piemēram, kāposti, ir saistīti ar kaitīgiem mikrobiem, tostarp e. coli un salmonellu, tāpēc ir svarīgi tos rūpīgi noskalot zem ūdens.
Salāti
Tīrot salātus, pārliecinieties, ka tiek nomazgāta arī daļa pie lapu sākuma, jo dažkārt tur var būt pietiekami daudz mikrobu, lai cilvēki saslimtu. Izvairieties pirkt bojātus vai samirkušus salātus, jo tas var būt signāls, ka kaut kas nav kārtībā.
Dzērvenes
Pētījumi liecina, ka dzērvenes bieži satur lielu pesticīdu kombināciju, jo lauksaimnieki tos izmanto, lai atbrīvotos no kukaiņiem, kas uzbrūk augļiem.
Āboli
Ir konstatēts, ka ābolos ir vairāki pesticīdi, tostarp daži no tiem ir augstā koncentrācijā.
Augļi ar lielām sēklām
Persikos, plūmēs un nektarīnos ir konstatēti listerijas celmi, kas var izraisīt saslimšanu. Stipri berzējiet un noskalojiet tos zem tekoša ūdens, lai augļus nomazgātu.
Lasi vēl:
Dārzeņu tirdzniecība Rīgas Centrāltirgū. Foto: Zane Bitere/LETA