Foto: Edijs Pālens/LETA
Saskaņošanai iesniegts Zemkopības ministrijas (ZM) rīkojuma projekts, ar kuru Baltijas jūras Rīgas līcī plānots noteikt divus jūras laukumus, kuros tiktu atļauta akvakultūras darbība varavīksnes foreļu audzēšanai, liecina informācija tiesību aktu portālā.
Saskaņošana notiks līdz 26.martam.
LETA jau vēstīja, ka AS "Riga Bay Aquaculture" ZM lūgusi atļaut divās jūras teritorijās līdz 30 gadiem veikt akvakultūras darbības. Termiņš noteikts, ņemot vērā, ka kapitālieguldījumi varētu sasniegt 40 miljonus eiro, bet maksimālais akvakultūras ražīgums tiktu sasniegts desmit gadu laikā.
Ministrijā skaidro, ka projekta realizēšanai SIA "Sudrablīnis" nodibinājis investīciju uzņēmumu SIA "Sudrablīnis holdings". Savukārt akvakultūras projekta praktiskās darbības nodrošināšanai "Sudrablīnis holdings" reģistrējis kompāniju "Riga Bay Aquaculture", kas dibināta ar nolūku attīstīt jūras un saldūdens akvakultūras fermu izveidi Latvijā. "Sudrablīnis" pieder Aivaram un Jeļenai Līņiem, bet "Sudrablīnis holdings" - Aivaram, Edgaram un Artūram Līņiem.
Vienlaikus ZM norāda, ka šī gada 16.maijā starp "Sudrablīnis holdings", "Riga Bay Aquaculture" un Dānijas akvakultūras uzņēmumu AS "Musholm" noslēgts sadarbības memorands ar nolūku Latvijā izveidot vertikāli integrētu akvakultūras uzņēmumu.
ZM norāda, ka "Musholm" kopš 1984.gada Dānijā audzē varavīksnes foreles, kā arī pārvalda trīs jūras fermas un 14 sauszemes saldūdens fermas. Viena no uzņēmuma fermām "Musholm West" plānota kā paraugsistēma "Rigas Bay Aquaculture" akvakultūras projektam, lai kopētu tās darbības un dizainu.
ZM norāda, ka uzņēmumi plāno desmit gadu laikā izveidot vertikāli integrētu akvakultūras uzņēmumu. Kad uzņēmums pilnībā darbosies, tiks saražots apmēram 7000 līdz 10 000 tonnu varavīksnes foreļu gadā.
Tāpat ministrijā norāda, ka pilns ražošanas cikls no ikriem līdz tirgojamai varavīksnes forelei, kas sver vismaz divi kilogrami, aizņem apmēram trīs gadus, bet ZM skaidro, ka "Riga Bay Aquaculture" varēs sākt ražošanu jūras audzētavā jau no pirmā gada, izmantojot smoltus no "Musholm" audzētavām Dānijā.
Ministrijā piebilst, ka projekta īstenotājs par prioritāti ir izvirzījis piemērot videi draudzīgu, labāko pieejamo tehnoloģiju izmantošanu aprīkojumam, zivju labturībai un barībai, jūras teritorijās veicot sezonālu ražošanu
Foto: Edijs Pālens/LETA