Jāņu (ķiemņu) siers, ekrānuzņēmums
Līgo svētki nav iedomājami bez tradicionālā ķimeņu siera – lai arī tas veikalu plaukts pieejams visu gadu, Jāņos, tā patēriņa apjomi burtiski kāpj debesīs. Un kā nu ne – saulgriežos dzeltenais un apaļais siera ritulis gozējas uz ikkatra svinību galda. Taču, kā būtu, ja šogad ķimeņu sieru gatavotu pašu spēkiem? Vīnkalnu saimniece Zanda Žentiņa ir pārliecināta – sasiet Jāņu sieru var pat dzīvoklī, un sniedz brīnišķīgu pamācību Jāņa siera gatavošanā, kas pārliecina – tas ir patiešām vienkārši!
Nepieciešams:
- Pilnpiens, 3l
- Biezpiens, 1kg
- Sviests, 100g
- Olas, 3gb
- Ķimenes, 1 ēd.k.
- Sāls, 1 tējk.
- ½ citrona sula
Pagatavošana:
Pienu jālej katlā un jāliek karsēties. Pienu jāuzvāra līdz vārīšanas temperatūrai, bet ne tādai, lai piens vārās. Pa to laiku biezpienu samīca smalkāku vai samaļ ar gaļas mašīnu. Kad piens pietiekami sakarsis, tam pievieno biezpienu, intensīvi maisa līdz veidojas pirmās sūkalas, tad pievieno citrona sulu. Pēc tam biezpienu nokāš, liek atpakaļ katlā, pievieno sviestu, sāli, ķimenes un olas, intensīvi maisa. Jāuzmana, lai siers nepiedeg. Kad izveidojas vijīga masa, Jāņu sieru ievieto māla bļodā un kārtīgi piespiež! Precīzu Jāņu siera pagatavošanas pamācību, noskaties pievienotajā receptes video!
Lasi arī:
- Ko likt uz siera plates?
- Kam jābūt ciemakukulī, dodoties svinēt Līgo svētkus?
Pavisam vienkāršu recepti mums ekskluzīvi iesūtīja arī
“Avotiņu” saimniece Magone Šutoviene! Kā viņa sien Jāņu sieru? Skaties video zemāk!
Jāņu (ķiemņu) siers, ekrānuzņēmums