Olu ēdieni, Foto: Pixabay.com
Krāsojot Lieldienu olas un apdāvinoties ar tām, var iekrist pamatīgā azartā. Kur likt pēc tam visas pāri palikušās vārītās olas, kad Lieldienas beigušās un tās vairs nav jāēd ar sāli, kā to pieprasa tradīcija? Labā ziņa ir tāda, ka vārītas olas var diezgan ilgi uzglabāt un pagatavot dažādos ēdienos.
Siera salāti
Sajauc līdzīgās proporcijās sarīvētas vārītas olas, vārītu burkānu, rīvētu sieru, klāt pievienojot majonēzi un iespiežot kādu daivu ķiploka. Ēd uz maizes vai pildītus groziņos!
Vraps ar olu
Sātīgai uzkodai vai diētiskai ēdienreizei būs vietā vraps ar lasi, avokado un vārītu olu. Apziežam lavašu ar krēmsieru, saliekam virsū rukolu vai citu zaļbarību, mazsālītu lasi, tomāta un avokado šķēlītes, apberam ar pipariem un satinam to visu rullī.
Pildītas olas
Ņemam talkā fantāziju, gaumi un jebko, kas ir mājās: tomātus, gurķus, sieru, sinepes, majonēzi, krējumu, mārrutkus, ķilavas, tunci, lasi, avokado, zaļumus… To, ko liksi olā, smalki sakapā, sajauc ar sadrupinātu olas dzeltenumu, pēc vajadzības pievieno sāli vai etiķi, un glīti iepilda vārīto olu pusītēs!
Skābeņu zupa
Skābeņu zupā bez vārītas olas neiztikt! Ja palikušas neapēstas vārītas olas, tās droši var iegriezt skābeņu zupā – ņemam labu gaļas buljonu, tajā izvāram kartupeļus un grūbas, rīvētu apceptu burkānu kopā ar sakapātu sīpolu, klāt piesviežam konservētas vai svaigas pirmās skābenes. Pasniedzam ar skābu krējumu un iegrieztu olu!
Dažādi salāti
Atkarībā no gaumes un iespējām, vārītas olas var ierīvēt, gatavojot siļķi kažokā, sagriezt rosolā vai krabju salātos, lai svētku sajūta nebeidzas! Vienkāršāks risinājums – sakapāt olu, sajaukt ar majonēzi un lociņiem, un šādos pavasarīgos salātos apēst brokastīs uz rupjmaizes!
Dažādas sviestmaizes un burgeri
Vārītas olas šķēles vienmēr padarīs sātīgāku tavu uzkodu vai brokastu sviestmaizi! Vai pagatavo brokastu burgermaizītes – tikai kotletes vietā uzcep treknu bekona šķēli, to ievieto starp salātlapām un tomāta šķēli, virsū uzliec vārītas olas pusīti, sinepes un neikdienišķas brokastis gatavas!
Aukstā zupa
Ja laiks ir silts, tad pēc Lieldienām var uzsākt aukstās zupas sezonu. Talkā ņemam marinētas bietes, kefīru vai rūgušpienu, svaigus gurķus un redīsus, zaļumus, kā arī sinepes, mārrutkus, etiķi un piparus pēc garšas. Tiem, kam gribas ko kreptīgāku, droši var piegriezt labu vārīto desu vai teļa gaļu, vai piekost vārītu kartupeli. Sagriežam vārītās olas un gurķus, sajaucam arī pārējās sastāvdaļas un priecājamies par tuvojošos vasaru!
Izlasi arī:Olu ēdieni, Foto: Pixabay.com