Ilustratīvs foto. Foto: Einladung_zum_Essen/Pixabay
Vegānisks dzīvesstils, ko ik gadu janvārī aktualizē akcija "Neapēd zemeslodi", kļūst par arvien izplatītāku tendenci. Ikviens ir aicināts iesaistīties dabai draudzīgā un veselīgā izaicinājumā – ēst mazāk gaļu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus. Kad no ēdienkartes pazūd sviestiņš un citas iecienītas lietas, ir vajadzīga sava deva radošuma, garšvielu un neierastu sastāvdaļu, lai ēdienam piešķirtu raksturu, tomēr ēst un gatavot vegānisku maltīti nebūt nenozīmē dārgi! Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka izmēģināt piecas vienkāršas un lētas receptes – šie ēdieni izmaksā ne vairāk kā 5 eiro.
Šokolādes kūka
Pagatavošanas laiks: 40 min – 8 porcijas
Sausās sastāvdaļas:
- 200 g miltu
- 30 g kakao pulvera
- 130 g brūnā cukura
- 8 g cepamā pulvera
- 1 tējkarote dzeramās sodas
- 50 g tumšās šokolādes čipsu Rimi
- Šķipsna sāls
- 140 g labi nogatavināta banāna mīkstuma
- 50 ml neitrālas garšas eļļas
- 1 ēdamkarote apelsīna sulas
- 110 g ūdens vai augu piena alternatīvas
- 150 g tumšās šokolādes čipsu Rimi
- 50 g margarīna vai vegānā sviesta
Vienā traukā savieno visas sausās sastāvdaļas, otrā samaļ kopā visas mitrās. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un ietauko kūkas formu. Savieno visas sastāvdaļas, rūpīgi samaisa, lej formā un liek cepties 20 minūtes.
Sakausē šokolādes čipsus ar margarīnu un lej pa virsu gatavai kūkai. Atdzesē un pasniedz. Kūkas baudīšanu labi papildinās gan vegānais saldējums, gan putots vegānais krēms.
Wok ar sēnēm un dārzeņiem
Pagatavošanas laiks: 20 min – 2 personām
Pamata sastāvdaļas:
- 100 g šampinjonu vai citu sēņu pēc izvēles
- 200 g saldēto "wok" dārzeņu
- 40 ml augu eļļas
- 150 g vegāno nūdeļu
Mērces sastāvdaļas:
- 100 ml saldās čili mērces
- 10 g gaišās sojas
- 1 tējkarote citrona sulas
- 1 ēdamkarote augļu ievārījuma
- 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta)
- 1/2 tējkarotes malta ingvera
Šoreiz viss ļoti vienkārši – sajauc visas mērces sastāvdaļas, sagriež sēnes, novāra nūdeles. Sakarsē pannā eļļu un apcep sēnes, tad pievieno dārzeņus un mērci, pašās beigās – nūdeles, garšām un aromātiem sajaucoties brīnišķīgā buķetē.
Cepti rīsi ar dārzeņiem
Pagatavošanas laiks: 10 min – 2 personām
Sastāvdaļas:
- 250 g saldētu dārzeņu (pēc izvēles)
- 300 g novārītu rīsu
- 1 ēdamkarote sezama sēklu
- 30 ml augu eļļas
- 2 ķiploka daiviņas
- 1/2-1 čili pipars
- Sāls pēc garšas
- 1 citrons
Uz pannas bez eļļas liek grauzdēties sezama sēklas. Kad tās apgrauzdējušās viegli zeltainas, pannā lej eļļu un liek sakapātu ķiploku ar čili. Nedaudz pacep un pievieno dārzeņus. Kad tie izsiluši, pievieno novārītos rīsus un sāli, sacep un piespiež citrona sulu pēc garšas.
Spageti ar sojas un sarkano pupiņu mērci
Pagatavošanas laiks: 1 h – 4 personām
Sastāvdaļas:
- 300 g spageti
- 300 g sarkano pupiņu (novārītu)
- 50 g sojas granulu
- 1 burkāns
- 1 sīpols
- 4 ķiploka daiviņas
- 1 ēdamkarote cukura
- Sāls pēc garšas
- Eļļa cepšanai
- 400 ml tomātu savā sulā
- 1 tējkarote tomātu pastas
- 1 ēdamkarote adžikas
- 250ml ūdens
Smalki sagriež burkānu un sīpolu. Ķiploku sakapā. Pannā ar eļļu liek cepties sīpolu ar burkānu. Pievieno ķiploku, sojas granulas un tomātu pastu. Pielej ūdeni, liek klāt tomātus, sāli, adžiku, cukuru un pupiņas. Līdzko mērce sāk vārīties, pannu liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 40 minūtēm vai turpina vārīt tādu pašu laika sprīdi, ik pa laikam maisot. Vienlaikus novāra pastu un pasniedz ar mērci.
Ilustratīvs foto. Foto: Einladung_zum_Essen/Pixabay