Šis noteikti būs tāds kārtīgs ēdiens, kurš ilgi ļaus saglabāt sāta sajūtu. Tāpat čili iespējams uzglabāt ledusskapī 4 dienas vai arī varat to sasaldēt ilgākai uzglabāšanai.
Nepieciešams:
- 2 ēdamkarotes extra-virgin olīveļļas;
- 1 vidējs sarkanais sīpols, sagriezts;
- 1 liela sarkanā paprika, sagriezta;
- 2 vidēji burkāni, sagriezti;
- 2 selerijas kāti, sagriezti;
- ½ tējkarotes sāls;
- 4 ķiploka daiviņas, saspiestas;
- 2 ēdamkarotes čili pulvera;
- 2 tējkarotes maltas ķimenes;
- 1½ tējkarotes kūpinātas paprikas;
- 1 tējkarote žāvēta oregano;
- 1 bundža (800 grami) konservētu tomātu savā sulā;
- 2 bundžas (katra 425 grami) melnās pupiņas, noskalotas un nosusinātas;
- 1 bundža (425 grami) pinto pupiņu, noskalotas un nosusinātas;
- 2 glāzes dārzeņu buljona vai ūdens;
- 1 lauru lapa;
- 2 ēdamkarotes sasmalcināta svaiga koriandra;
- 1 līdz 2 tējkarotes šerija etiķa vai sarkanvīna etiķa, vai laima sulas pēc garšas
Lielā katlā uz vidējas uguns uzsildiet olīveļļu. Pievienojiet sasmalcinātu sīpolu, papriku, burkānu, seleriju un ¼ tējkarotes sāls. Vāra un ik pa laikam apmaisa līdz dārzeņi ir mīksti un sīpols ir caurspīdīgs, apmēram 7 līdz 10 minūtes.
Pievienojiet ķiplokus, čili pulveri, ķimenes, kūpinātu papriku un oregano. Turpiniet vārīt un nepārtraukti maisīt līdz paliek smaržīgs, apmēram 1 minūti.
Pievienojiet tomātus un to sulu, melnās pupiņas un pinto pupiņas, dārzeņu buljonu un lauru lapu. Samaisiet, lai viss sajaucas, un ļaujiet maisījumam uz lēnas uguns vārīties. Lauku pa laikam apmaisiet un pēc vajadzības samaziniet siltumu, lai uzturētu vieglu vārīšanos – aptuveni 30 minūtes.
Noņemiet čili no uguns un izņemiet lauru lapu. Lai iegūtu vislabāko tekstūru un garšu, pārlejiet 1½ tasi čili blenderī un sablendējiet līdz viendabīgai masai, pēc tam ielejiet to atpakaļ katlā.
Pievienojiet sasmalcinātu koriandru, samaisiet un pēc tam pievienojiet arī etiķi – pēc garšas. Pēc izjūtām pievienojiet arī sāli, ja nepieciešams.
Gatavs!
Izmēģini arī šīs receptes:
Vegānas receptes – skābais krējums no riekstiem un griķu kotletes