Kabači Photo by Ellie Burgin from Pexels
Ko lai iesāk ar kabačiem, kuri šogad padevušies īpaši raženi? Protams – jāgatavo vīriešu zapte! Tā ziemā būs gluži kā slepenais ierocis virtuvē, kas nāks talkā brīžos, kad māc izsalkums, bet nav laika ilgi stāvēt pie plīts. Pārvērt to gardā zupā, kas papildināta ar kartupeļiem un gaļu vai ēd kā piedevu makaroniem, rīsiem, griķiem, gaļai. Vīriešu zapte lieliski garšos arī uz brokastu maizītes kopā ar rīta kafiju. Vienvārdsakot, kamēr vēl dārzā pieejami kabaču kalni, tomāti, kāposti, sīpoli un burkāni, steidz pagatavot šo kulinārijas šedevru, lai jau ziemā mielotos gardu muti.
Šķiet, katrai saimniecei ir sava vīriešu zaptes recepte - to var gatavot miljons variācijās un papildināt ar dažādām garšas niansēm – gan pikantāku, gan skābāku. Zaptei vari pievienot arī sēnes, bietes, selerijas, pat kaukāzu plūmes jeb aličas un apelsīnus. Savukārt asāku garšu cienītāji virumu var “piešaut” arī čili, tadžiku vai kajennas piparus.
Šoreiz piedāvājam klasisku vīriešu zaptes versiju, kuru pagatavot ir patiesi vienkārši.
Nepieciešams:
- 2 kg kabači
- 1.5 kg kāposti
- 1.5 kg burkāni
- 1.5 kg tomāti
- 0.5 kg sīpoli
- 5 ēdamkarotes eļļas
- 4 ēdamkarotes cukurs
- 3 ēdamkarotes sāls,
- 5 ēdamkarotes etiķa esences
- Pipari, ķiploks – pēc garšas
- Zaļumi
Pagatavošana:
- Burkānus sarīvē, dārzeņus ( izņemot tomātus) sagriež gabaliņos. Visu liek katlā un sautē 1 – 1.5 stundu, ik pa laikam apmaisot
- Kad dārzeņi savārījušies, tiem pievieno blanšētus tomātus, zaļumus un nedaudz ķiplokus
- Ņem vērā – kamēr karsta, zapte šķitīs pikantāka, bet atdzisusi būs “tieši lakā”
- Kad gatavs, pildi sterilizētās burkās
Izmēģini arī citas gardasreceptes:
Kabači Photo by Ellie Burgin from Pexels