pexels.com
Šobrīd tā vietā, lai dotos ieturēt maltīti ārpus mājās, to gatavojam paši. Arī iepērkamies krietni pārdomātāk, lai iespējami retāk būtu jādodas uz veikalu. Tas nozīmē, ka arī ledusskapī jāievieš īpaša kārtība, jo kā zināms, pareizi uzglabāti produkti, ļauj tiem ilgāk saglabāt savu svaigumu. Lūk, daži vērtīgi triki, kā ledusskapī uzglabāt ģimenes iecienītākos produktus - pienu, olas, sieru, gaļu un dārzeņus, lai tie nezaudētu savu īpašo garšu un uzturā būtu lietojami ilgāk.
1. Kā ilgāk saglabāt svaigus zaļumus?
Lai lapu salāti ilgāk saglabātos svaigi, noskalo tos ūdenī, nosusini, ietin papīra dvielī un uzglabā saldētavā - traukā vai plastmasas maisiņā. Šādi vari uzglabāt lapu salātus, romiešu salātus, spinātus, kāpostu lapas. Taču atceries – pirms lietošanas salātu lapas ieteicams noskalot vēlreiz.
2. Kur likt pienu?
Visbiežāk tieši piens ir tas, kurš bojājas visātrāk un kura dēļ atkal nākas doties uz veikalu. Taču, iespējams, piens sarūgst tik ātri tikai tāpēc, ka to uzglabā nepareizi. Izrādās, ledusskapja durvis nav labākā vieta piena produktu uzglabāšanai, bet gan – tieši plaukti, kas atrodas iespējami tuvu ledusskapja dziļākajai malai, jo tur temperatūra ir zemāka. Uzglabājot pienu ledusskapja durvīs, tam biežāk tiek klāt siltais gaiss brīdī, kad tās atkal kārtējo reizi tiek atvērtas, lai izņemtu kādu no kārotajiem produktiem.
3. Kā pareizi uzglabāt sieru?
Lai siers ilgāk saglabātu savu svaigumu un nesapelētu, pēc iegādes iztin to no pārtikas plēves un ietin cepampapīrā. Tāpat to vari ievietot arī plastmasas traukā kopā ar pāris sīkiem makaroniem, kas uzsūks mitrumu un neļaus sieram sapelēt. Eksperti iesaka sieru glabāt ledusskapī, kurā temperatūra ir ne augstāka par +4 grādiem – šādā temperatūrā mīkstie sieri un biezpiens saglabās savu svaigumu vismaz nedēļu, bet cietie sieri pat trīs un vairāk nedēļas. Atceries - sieru nav ieteicams uzglabāt blakus produktiem ar spēcīgu smaršu, jo tas absorbē smakas. Arī saldēt to nevajadzētu, jo pēc atsaldēšanas, īpaši mīkstais siers, sāks drupt. Toties saldētavā lieliski jutīsies sarīvēts siers.
4. Triks ar tomātu pastu.
Pēc atvēršanas tomātu pasta mēdz sabojāties diezgan ātri, taču, lai no tā izvairītos, ieteicams, virsmu pārklāt ar plānu eļļas kārtiņu, kuru pirms nākamās lietošanas reizes noņemt.
5. Kā uzglabāt gaļu?
Gaļa ir viens no svarīgākajiem produktiem ikdienas maltītē, kuru pavisam noteikti ir jāmāk pareizi uzglabāt. Svaigu gaļu ieteicams uzglabāt vidējā ledusskapja temperatūrā – no 0 līdz +5 grādiem. Turklāt šādā temperatūrā to ieteicams pēc atsaldēšanas turēt ne ilgāk par 24 stundām. Atceries – gaļu atsaldē tikai dabīgā veidā – istabas temperatūrā. Tad tā saglabās vairāk vērtīgu vielu un izdosies garšīgāka. Tāpat, lai pagarinātu gaļas glabāšanas termiņu ledusskapī, to ieteicams ietīt ar augu eļļu apsmērētā cepampapīrā.
6. Uzglabā pareizi arī olas
Arī olas ieteicams uzglabāt aukstākajā ledusskapja vietā. Tas nozīmē, ka ledusskapja durvis tām nav īstā vietā – olas labāk novieto tuvāk ledusskapja dziļākajai malai. Jo temperatūras maiņas dēļ, kas rodas, ledusskapi atverot un aizverot, olas var ātrāk sabojāties. Eksperti iesaka olas uzglabāt to oriģinālajā iepakojumā un nenovietot blakus, piemēram, jēlai gaļai. Tāpat aptuveni 30 minūtes pirms vārīšanas, tās ieteicams izņemt no ledusskapja – tā izvairīsies no čaumalas saplaisāšanas. Ja tomēr esi izmetis olu iepakojumu un vēlies pārliecināties, vai tā ir ēdama, ieliec olu bļodā ar ūdeni – ja ola nogrimst, tā vēl ir ēdama, taču, ja peld pa virsu – to pārtikā lietot nedrīkst.
7. Vai arī dārzeņi jāglabā ledusskapī?
Kartupeļus, bietes, burkānus, kabačus un citus dārzeņus labāk uzglabā vēsā, tumšā vietā – pagrabā vai pieliekamajā – nevis ledusskapī. Arī tomātus labāk turēt istabas temperatūrā – lai arī uzglabājot ledusskapī, tie būs svaigi ilgāk, tomēr to garša vairs nebūs tik izteikti aromātiska. Arī gurķiem ledusskapis nav piemērota vieta – patiesībā, samazinātā temperatūra pat paātrinās gurķu bojāšanos. Savukārt, ja ledusskapī vēlēsies glabāt ķiploku, pastāv liela iespēja, ka tas sāks dīgt un vairs nebūs izmantojams ēdiena pagatavošanai. Arī sīpols šādos apstākļos paliks mīksts un sāks pūt.
8. Vai ledusskapī maize būs svaiga ilgāk?
Maizi vislabāk uzglabāt maisiņā istabas temperatūrā, taču, lai tā tik ātri nesapelētu, ledusskapī to ieteicams glabāt tieši vasaras karstajos mēnešos. Tomēr ņem vērā, ka ledusskapī maize krietni ātrāk kļūs cieta. Interesanti, ka ledusskapī labāk uzglabāt kviešu tostermaizi, bet rudzu maize vēsumā ātrāk zaudēs gan īpašo garšu, gan smaržu.
pexels.com