Baziliks, Photo by Christina Rumpf on Unsplash
Baziliks ir viens no aromātiskākajiem garšaugiem, kas lieliski saderas kopā ar gaļas ēdieniem un dārzeņiem, it sevišķi – tomātiem. Un vasara ir īstais laiks, kad sagatavot svaigos augus lietošanai ziemā. Lūk lieliskas idejas, kā ziemai sagatavot aromātisko baziliku!
Saldēts baziliks
Saldēts baziliks lieliski saglabā savas īpašības un garšu pat veselu gadu, un ir viens no labākajiem veidiem, kā to uzglabāt.
Svaigas, noskalotas un nosusinātas bazilika lapas izklāj uz piemērota izmēra paplātes vai cepamā papīra un saldē. Vēlams, lai nesaskaras lapas, tad tās saldējot nesalips un būs pēc tam parocīgāk izmantojamas. Sasaldētas bazilika lapas pārvieto trauciņā un uzglabā saldētavā.
Saldēt var gan blendētu svaigu baziliku, gan šķaidītu ar ūdeni, gan ar eļļu. Lai šādā veidā saldēts baziliks būtu ērti izmantojams, to saldē ledus kubiciņos.
Kaltēts baziliks
Kaltēt var gan bazilika lapas, gan kātiņus. Ja ir vēlme vienkāršot procesu, sagatavo nelielas buntītes un aptuveni 2 nedēļas kaltē tās ēnainā, labi vēdināmā un sausā vietā, piekarot buntītes ar kātiņiem uz augšu. Tā kā kātiņi paliek cieti, tad var visu samalt un uzglabā slēgtā traukā.
Ja ir vēlēšanās, var kaltēt vienīgi bazilika lapiņas. Tad tās izklāj uz papīra vienā kārtā un arīdzan kaltē sausā, ventilētā telpā. Lapu kaltēšana aizņem pāris dienas.
Bazilika pesto
No bazilika var pagatavot arī lielisku pesto, kura recepti jau esam rakstījuši.
Baziliks eļļā
Baziliks eļļā lieliski garšo pie dažādiem salātiem. Sasmalcina baziliku, ievieto stikla burkā vai pudelē, pārlej pāri augu eļļu vai olīveļļu tā, lai būtu nosegts viss baziliks. Var pievienot arī sāli. Šādā veidā baziliks uzglabājams ledusskapī pat vairākus mēnešus.
Lieliskas receptes, kurā izmanto baziliku:
- Roberto pildītie kabači itāļu gaumē
- Mazā Šefiņa vistas fileja saldā krējuma mērcē ar spageti
- Neparastais plovs ar jūras veltēm
- Tomātu – pupiņu zupa ar grauzdiņiem
Baziliks, Photo by Christina Rumpf on Unsplash