Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kā sagatavot ziemai dilles?

Dilles, Image by Yuliya Harbachova from Pixabay

Dilles, Image by Yuliya Harbachova from Pixabay

Dilles ir visiecienītākais latviešu garšaugs. Teju visām zupām, duadziem salātiem un mērcēm pievienojam tieši dilles. Un vai var būt gardāki kartupeļi, kā vārīti jaunie kartupelīši, kas apbērti ar kapātām dillēm? Mēli var norīt! Diemžēl, mūsu laikapstākļos dilles visu gadu neizaudzēt. Lai varētu gardi mieloties ar šo aromātisko un veselīgo garšaugu, kad diļļu sezona būs beigusies tās var saglabāt arī ziemai – saldēt, kaltēt un sālīt.

Kā saldēt dilles?

Saldētas dilles ir labākais veids, kā saglabāt svaigu diļļu aromātu, garšu un krāsu. Process ir pavisam vienkāršs – tīras, sausas dilles sakapā, ievieto trauciņā, ko var aizvākot un saldēt, vai maisiņā un ievieto saldētavā. Kad nepieciešams gatavot ēst, dilles pieber tik, cik vajag – nav nepieciešamība tās atsaldēt. Saldētas dilles noteikti var saglabāt 6 – 8 mēnešus, bet pēc pieredzes zinām, ka tipisks latvietis tās apēd krietni ātrāk.

Kā kaltēt dilles?

Kaltētas dilles izmantojamas zupās un mērcēs. Ir divi varianti, kā kaltēt dilles – veselas vai smalcinātas.

Ja gribi kaltēt veselas dilles, tad tās noskalo, nožāvē un izveido buntītes, kuras piekarina sausā vietā, ēnā. Kad dilles izkaltušas, tās uzglabā šādas dilles papīra turziņās vai auduma maisiņos.

Kapātas dilles izber paplātes, kurā ieklāts papīrs. Nav vēlams izmantot avīzes, citādi dilles var uzsūkt drukas krāsu un kļūt tumšas. Arī šajā gadījumā dilles žāvē labi vēdinātās telpās, ēnā, aptuveni 3 – 5 dienas. Vēl kapātas dilles var žāvēt cepeškrāsnī, 40 – 45C temperatūrā.

Kaltēt dažādus garšaugus, tai skaitā dilles, var arī elektriskajā augļu žāvētājā.

Kā sālīt dilles?

Arī sālot dilles, tās var uzglabāt ilgu laiku, turklāt tās lieliski saglabā gan garšu, gan krāsu un aromātu. Sālītas dilles izmantojamas dažādu ēdienu gatavošanā, vienīgi jāatceras, ka tām jau ir pievienots sāls, tādēļ vajadzētu ierobežot sāls pievienošanu papildus.

Sālot dilles, tās jāatdala no lielā, centrālā kāta, izmanto vienīgi diļļu lapas, kuras smalki sakapā un kārtās, pārmijus ar biezām sāls kārtām, cieši sablīvē. Pēc tam burku aizvāko un uzglabā ledusskapī.

Lasi arī:

Dilles, Image by Yuliya Harbachova from Pixabay

Dilles, Image by Yuliya Harbachova from Pixabay

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas